Brazilië

Handelsinformatie Brazilië

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Brazilië en over de Braziliaanse economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en het CIA World Factbook.

Handelscijfers Nederland - Brazilië

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Brazilië in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Bekijk het rapport Handelscijfers Nederland en Brazilië (pdf), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Braziliaanse economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

 

Marktkenmerken Brazilië

Brazilië is de grootste economie in Latijns-Amerika. Vooral de agrosector, mijnbouw en dienstverlenende sector zijn goed ontwikkeld. Ook de energiesector speelt een steeds belangrijkere rol.

De Braziliaanse economie groeide tijdens een periode van 10 jaar bovengemiddeld in vergelijking met de wereldeconomie. In de afgelopen twee jaar loopt deze groei terug. Toch is Brazilië nog altijd een belangrijke speler in de wereldmarkt.

Consumentenmarkt

Met ongeveer 200 miljoen inwoners biedt de Braziliaanse markt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. De middenklasse is toegenomen maar de grote inkomensverschillen bestaan nog steeds. De nieuwe middenklasse is de basis van de groeiende consumentenmarkt.

Marktsegmenten

De dichtstbevolkte en welvarendste regio's liggen in het zuidoosten van het land. Ook de kuststeden zijn welvarend. De meest koopkrachtige regio's zijn de agglomeratie 'groot São Paulo', Brasília, Belo Horizonte, Porto Alegre en de agglomeratie 'groot Rio de Janeiro', Curitiba, Fortaleza, Recife en Salvador. Het armere noordoosten is een regionale markt in opkomst.

Brazilië is enorm groot. Hou daarom bij het betreden van de markt rekening met de regionale cultuur- en inkomensverschillen. De Brazilianen uit het rijkere zuid(oosten) van het land zijn meer Europees georiënteerd; de Brazilianen uit het noordoosten hebben een meer Afro-Braziliaanse cultuur.

Consumentengedrag

Veel Brazilianen doen hun inkopen in shoppingmalls en hypermarkten. Buitenlandse handelsmerken, vooral de Europese en Amerikaanse, zijn er sterk vertegenwoordigd. Bovendien zijn ze erg gewild bij de Brazilianen.

De Braziliaanse consument heeft toegang tot verschillende kredieten. Dit had de afgelopen jaren een positief effect op de lokale economie. Ook kocht de consument hierdoor meer duurzame goederen (witgoed, auto's, meubels).
 

Do's en Dont's in Brazilië

Wilt u zakendoen in Brazilië? Lees dan de onderstaande tips.

  • Hoe hoger het lokale gehalte van uw bedrijf, product of dienst, hoe groter de succeskansen.
  • Investeer in langdurige persoonlijke relaties en contacten.
  • Kom zo vaak mogelijk terug, contact telt.
  • Leer en spreek Braziliaans-Portugees; zeer weinig Brazilianen spreken Engels.
  • Brazilianen houden van humor.
  • Ga gesprekken zo relaxed mogelijk in en laat ruimte over voor small talk.
  • Brazilianen zijn niet altijd stipt op tijd; verwar dat niet met onbeleefdheid.
  • Draag geen korte broek; het kledingvoorschrift is meestal een colbert met das.
  • Doe niet alsof je de waarheid in pacht hebt.

Innovatie Attaché Netwerk Brazilië

De Braziliaanse economie groeit hard en er wordt flink geïnvesteerd in technologie en wetenschap. Het aantal onderzoekers neemt toe en Braziliaanse topuniversiteiten stijgen op de wereldranglijsten.

Brazilië heeft in innovatie nog een achterstand ten opzichte van Europa, de Verenigde Staten (VS) en Azië, maar die wordt snel kleiner. Om de ontwikkelingen in Brazilië goed te kunnen volgen heeft het IA-netwerk een vestiging in São Paulo.

Publicaties

Contact

Consulate General of the Kingdom of the Netherlands
Netherlands Office for Science & Technology
Avenida Brigadeiro Faria Lima, 1779 - 3. Floor
Jardin Paulistano
01452-001 São Paulo SP

Nico Schiettekatte
T +55 11 3811 3307
E nico.schiettekatte@minbuza.nl

Ernst-Jan Bakker
T +55 11 3811 3310
E ernstjan.bakker@minbuza.nl

Rens Koele
T +55 11 3811 3300/3320
E rens.koele@minbuza.nl