Kazachstan

Handelsinformatie Kazachstan

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Kazachstan en over de Kazachse economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en het CIA World Factbook.

Handelscijfers Nederland - Kazachstan

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Kazachstan in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Kazachse economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Marktkenmerken Kazachstan

De economie in Kazachstan laat al enkele jaren op rij een mooie groei zien. Met een groei van 6% in 2013 is Kazachstan een interessante, opkomende markt voor Nederlandse ondernemers.

Nederland staat in de top 5 van grootste investeerders in Kazachstan. 

Consumentenmarkt

De consumentenmarkt is met een bevolking van ongeveer 16 miljoen inwoners relatief klein. De meeste consumenten zitten in de grote steden. De grootste steden zijn Almaty (1,45 miljoen inwoners), Astana (743.000), Shymkent (660.000) en Karaganda (475.000).

Import

Kazachstan is voor veel producten afhankelijk van import. Er is vooral veel vraag naar westerse, hoogwaardige technologie zoals machines en transpotvoertuigen. Maar het land importeert ook veel voedsel. De agrarische sector biedt daarom ook steeds meer kansen voor Nederlandse ondernemers.

Do's en Dont's in Kazachstan

Hieronder vindt u enkele gedragsregels die bij de zakencultuur van Kazachstan horen.

Begroeting bij een ontmoeting

 • Het schudden van handen is de gebruikelijke manier van begroeting.
 • Kazachen gebruiken soms beide handen wanneer ze uw handen schudden.
 • Maak oogcontact tijdens het hand schudden.
 • Schudt iedere aanwezige de hand voordat u een vergadering verlaat.
 • Ontmoet u een persoon meerdere keren op een dag? Schud hem dan steeds de hand.

Communicatiestijl

 • Het is niet gebruikelijk een ‘hoger’ persoon tegen te spreken of te bekritiseren, zeker niet en public.
 • Kazachen communiceren vaak op een diplomatieke manier. Toch spreken zij soms ook met stemverheffing om een punt te maken. Verhef niet zelf uw stem.
 • Stel indringende vragen niet al te direct.
 • Voordat u over zaken spreekt, besteedt u relatief veel tijd aan small talk. Die wordt vergezeld van thee en zoetigheid.
 • Begin als ‘gast’ niet als eerste over zaken.  

Visitekaartjes

 • Wissel visitekaartje uit zonder al te veel formaliteiten.
 • Laat de kaartjes in twee talen printen. Aan de ene zijde Russisch en aan de andere zijde Engels.
 • Vermeld uw titel op de visitekaart.

Exportregels Kazachstan

Gaat u goederen exporteren naar Kazachstan? Hou dan rekening met invoerrechten en stuur de juiste documenten mee.

De exportdocumenten en invoertarieven verschillen per land en per product. De juiste documenten en tarieven vindt u met de hulp van de goederencode (HS-code). U vindt de HS-code bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) of via de BelastingTelefoon Douane: 0800 0143.

In de Market Access Database vindt u een overzicht van het douanetarief en van andere heffingen. Kies de optie Tariffs en selecteer daarna het exportland en de HS-code. Voor een overzicht van documenten, procedures en formaliteiten bij export, kiest u de optie Procedures and formalities. Bekijk voor meer informatie de video over de Market Access Database.

Exportdocumenten aanvragen

Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong.

Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de Kamer van Koophandel via 088 585 15 85.

Tijdelijke invoer

Voor tijdelijke invoer van goederen in Kazachstan kunt u geen gebruikmaken van een ATA-carnet. Toch is het vaak mogelijk om uw producten tijdelijk in te voeren met geheel of gedeeltelijke vrijstelling van douanerechten. Lees meer over tijdelijke invoer.

Handelsbelemmeringen

Als u gaat exporteren naar Kazachstan kunt u te maken krijgen met handelsbelemmeringen. In de Market Access Database vindt u informatie over eventuele handelsbelemmeringen in Kazachstan.

Douane-unie Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan

Na een transitiefase vormen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan sinds 1 januari 2012 een gemeenschappelijke economische unie. De invoerrechten zijn bijna allemaal even hoog. Alleen op het gebied van technische, veterinaire en fytosanitaire reguleringen zitten de landen nog niet op één lijn.

Informatie over de meest recente wijzigingen vindt u op de website van de EU. Informatie over de douane-unie staat op de officiële webite van de Douane-uniecommissie (in het Russisch). Hierop vindt u ook de niet-officiële Engelse vertaling van de wet op de douane-unie.