Sander van der Bij

23/04/2019

Sander van der Bij heeft een allround fotografieopleiding gedaan, maar merkte dat landschappen echt zijn ding is. Voor zijn landschapsfotografie gaat hij niet op reis, maar bouwt hij zijn eigen landschappen in de studio.

“Ik wil met mijn fotografie laten zien hoe vals het kan zijn. Ik bouw landschappen van huis, tuin en keukenmateriaal. Daarmee laat ik zien dat je er iets prachtigs van kan maken. Wat ik maak valt onder de beeldende kunst. Ik wil mensen laten nadenken over wat echt is en wat nep. Op mijn foto’s zie je echte dingen, maar het is anders dan wat het suggereert. Daarmee wil ik mensen laten nadenken over werkelijkheid en perceptie van beeld.

Voor mijn foto’s maak ik bijvoorbeeld gebruik van piepschuim, aluminiumfolie en verf, en ook yoghurt, tortilla’s en afval. Door verder gebruik te maken van bijvoorbeeld een suikerspinmachine, een aquarium en een rookmachine creëer ik surrealistische landschappen die ik fotografeer.

Ik exposeer regelmatig en verkoop mijn foto’s. Met mijn coach bij de Drentse Zaak ben ik bezig met een nieuw verdienmodel. Het is een mix tussen verhuur, sparen en kunstkoop waarbij ik contact met de afnemers onderhoud. Zij krijgen bijvoorbeeld toegang tot een pagina voor behind the scenes-materiaal.”

www.sandervanderbij.nl