3D-Print Atlas geeft overzicht van dienstverleners op het gebied van 3D-printen en scannen.

31/08/2016

De 3D-Print Atlas van Nederland geeft een overzicht van 700 dienstverleners op het gebied van 3D-printen en scannen. De informatie is gratis en toegankelijk voor iedereen, amateur of hightechbedrijf. Ook bedrijven, die nog niet in de atlas staan, kunnen zich aanmelden. De Kamer van Koophandel (KvK) beheert de atlas, die in een samenwerkingsverband van tweeëntwintig partijen tot stand is gekomen.

3D-print is een van de belangrijkste technische innovaties van deze tijd. De gevolgen voor onze maatschappij en economie zijn nog niet bij iedereen doorgedrongen. 3D-printen wordt nog geassocieerd met het maken van wat plastic gadgets bij de HEMA, zoals het printen van jezelf als plastic poppetje. De techniek ontwikkelt zich heel snel. Niet alleen plastic maar al … stoffen kunnen 3D-geprint worden.

Wat als straks in alle huishoudens een 3D-printer staat die vrijwel alles kan printen. Je eigen ontworpen schoenen, je maaltijd, enzovoort. De gevolgen voor de retail en horeca laten zich raden. Maar de 3D-ontwikkeling biedt ook kansen. Kansen voor ultiem maatwerk, kansen om de productie weer terug te halen naar NL (Reshoring), kansen om verspilling te voorkomen. Waar bijvoorbeeld nu nog 1/3 van ons eten in de vuilnisbak verdwijnt, printen we in de toekomst alleen uit wat we nodig hebben.

Zoals bij vrijwel alle nieuwe innovaties zijn er koplopers die er in geloven, experimenteren en investeren. Deze 3D-print-atlas heeft als doel om al dit soort prille initiatieven bijeen te brengen, zodat kennis transparant wordt en kennisdeling mogelijk. Dit zal de 3D-ontwikkeling versnellen, waardoor ederland een toonaangevende positie kan verwerven in deze kansrijke sector.

In de atlas kan de gebruiker eenvoudig zoeken. Bedrijven kunnen gratis zelf een profiel aanmaken. Hoe meer bedrijven een profiel invullen, hoe completer de 3D-Print Atlas wordt. In de 3D-Print Atlas staan leveranciers van software, scanners, printers en materialen. Ook vindt men er ontwerpers en productie- & post-processingpartijen, onderzoeksinstituten. Daarnaast toont de 3D-Print Atlas inspirerende cases, concrete voorbeelden en een overzicht van serviceproviders, machineleveranciers, kennisinstellingen en andere betrokken organisaties.

De 3D Print Atlas is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, KvK, de vijf regionale ontwikkelingsmaatschappijen LIOF, NOM, BOM, OostNV en InnovationQuarter, TNO, Koninklijke Metaalunie, Nevat, FME, NRK, TU Eindhoven, Berenschot, Assemcebl3D en de ABN AMRO. Ook bedrijven zoals Ultimaker, 3D Hubs en Leapfrog ondersteunen het initiatief.

De 3D-Printatlas van Nederland is te vinden op www.3DPrintAtlas.nl. Bent u geïnteresseerd in 3D printen en de kansen voor uw bedrijf, kijk dan op www.kvk.nl/3dprint

Contactpersoon 3D-printatlas: Pieter Diphoorn, pieter.diphoorn@kvk.nl