• 15Mar
  • De Rietschans, Meerweg 221, 9752 XC Haren.

GLUREN BIJ DE ZUIDERBUREN

Een ondernemersbijeenkomst over het belang van internationaal ondernemen, met speciale focus op de Belgische regio Vlaanderen. Op donderdag 15 maart 2018 komt Flanders Investment & Trade (FIT) naar Haren, Groningen. Het agentschap voor internationaal ondernemen van de Vlaamse overheid zal er tijdens het seminar ‘Gluren bij de zuiderburen’ de exportkansen toelichten die Vlaanderen biedt voor innovatieve MKB-bedrijven uit Drenthe, Friesland en Groningen.

Tijdens het seminar wordt naast de Vlaamse economie ook het lokale investeringsklimaat uitgelegd, afgewisseld met ervaringsverhalen van Nederlandse ondernemers. ‘Gluren bij de zuiderburen’ is daarmee een exportcollege op maat van Noord-Nederlandse ondernemers die hun eerste stappen over de Nederlands-Belgische grens overwegen.

ZAKENDOEN IN VLAANDEREN VOOR NEDERLANDSE MKB-BEDRIJVEN
Tijdens het seminar zullen sprekers uit zowel Vlaanderen als Nederland verschillende thema’s toelichten: Het belang van internationalisatie.
Continue groei is essentieel voor innovatieve MKB-bedrijven die een voorsprong op de concurrentie willen uitbouwen. Dr. Diederich Bakker, professor International Business aan de HanzeHogeschool Groningen, zoomt in op de groeikansen van internationalisatie.

België en Vlaanderen als hechte handelspartner
De handelsrelaties met Vlaanderen bieden traditioneel kansen voor Noord-Nederlandse ondernemingen. Zo is zuiderbuur België bijvoorbeeld de op één na grootste afzetmarkt van Nederland: goed voor 12% van de Nederlandse export. “Die handelsrelaties zijn het sterkst met Vlaanderen”, vertelt Dirk Verlee, Vlaams economisch Vertegenwoordiger bij Flanders Investment & Trade in Den Haag. “Dat is onder meer een logisch gevolg van de geografische nabijheid en de gemeenschappelijke taal en zakencultuur.”

Innovatie van en op Vlaamse bodem
Peter Simkens (DSP Valley) en Aleksandr Natanelov (Locate in Limburg, Limburg StartUp) geven dan weer een overzicht van de innovatieve samenwerkingen tussen Noord-Nederland en Vlaanderen. “Uniek in Vlaanderen zijn de goed geöliede ecosystemen voor innovatie: nergens ter wereld zoeken spelers uit de academische wereld, het zakenleven en de overheid elkaar zo intens op”, vertelt Peter Simkens, Managing Director bij DSP-VAlley . “Dat doen ze door samen te werken in joint ventures of in onafhankelijke kenniscentra. Denk aan Imec, het wereldwijd gerenommeerde Vlaamse onderzoekscentrum voor nano- en digitale technologie. Die efficiënte manier van samenwerken over sectorgrenzen heen maakt van Vlaanderen een wieg voor innovatie. Niet het minst in sectoren waarin ook Noord-Nederland uitblinkt, zoals smart industry, sustainable energy en healthy ageing.”

Voorbeelden uit de praktijk
Vlaanderen telt maar liefst 1.000 bedrijven van Nederlandse oorsprong, samen goed voor een omzet van 10 miljard euro en bijna 30.000 arbeidsplaatsen. Op het ‘Gluren bij de zuiderburen’-seminar komen ook Nederlandse ondernemers getuigen over hun eerste stappen in de Vlaamse markt, waaronder André Bremer (Rabobank), Ewald Lausberg (Store Support) en Steven Buurma (Voys).

‘Gluren bij de buren’ vindt plaats op donderdag 15 maart 2018 van 15 tot 19 uur in De Rietschans, Meerweg 221, 9752 XC Haren.

Quote:
Claire Tillekaerts (CEO Flanders Investment & Trade): “Internationaal ondernemen en samenwerken over landsgrenzen heen zijn een must in een compacte regio als West-Europa. De geografische nabijheid, de historische banden en de gemeenschappelijke taal en handelscultuur maken van Vlaanderen een ideale internationalisatiepartner voor Noord-Nederland.”