• 01 - 05Jul
 • Kenia en Ethiopië

Handelsmissie Kenia en Ethiopië

Wilt u zakendoen in de snelst groeiende regio van Afrika en bent u actief in de sector Life Sciences & Health (LSH)? Ga dan van 1 tot en met 5 juli mee met de handelsmissie naar Kenia en Ethiopië, met Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Oost-Afrika is een van de focusgebieden van de Topsector Life Sciences & Health.

Kenia

Kenia heeft 49 miljoen inwoners en het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in Oost-Afrika. Het land is de economische en innovatieve hub van de regio. Door de groeiende economie en opkomende middenklasse stijgt de vraag naar (kwalitatief hoogwaardige) zorg.

Investeringen in de zorgsector vormen onderdeel van de ‘Big Four agenda’ van president Kenyatta. Hierbij wordt onder andere ingezet op publiek-private samenwerking. Ook de private sector investeert fors. Toch zijn er grote verschillen in de toegang tot en de kwaliteit van zorg tussen stedelijke en plattelandsgebieden, en tussen de publieke en private zorgsector.

Sinds 2016 is er al een intensieve LSH-relatie opgebouwd met Kenia. Dit door onder andere de marktstudie Kenyan Healthcare Sector (pdf, Engelstalig) en meerdere inkomende en uitgaande bezoeken. Hierdoor heeft Nederland haar netwerk en positie in Kenia (verder) kunnen uitbreiden en versterken. Al actieve organisaties en nieuwkomers kunnen hierop voortbouwen.

Ethiopië

Met 105 miljoen inwoners is Ethiopië het op een na grootste land van Afrika. De economie groeide de laatste decennia snel met gemiddeld 10% per jaar en heeft een groeiende middenklasse. Ethiopië mikt op de status van lager-middeninkomensland in 2025.

Ondanks dat de overheid weinig investeert in de zorgsector, heeft het land grote vooruitgang geboekt in de gezondheidszorg. De verwachting is dat deze trend zich voortzet door toenemende investeringen. Ethiopië voert een actief beleid om buitenlandse investeringen aan te trekken en kennisoverdracht te stimuleren.

Nederland heeft van oudsher een sterke ontwikkelingssamenwerkingsrelatie (OS-relatie) met Ethiopië, met gezondheidszorg als een van de speerpunten. In de Europese Unie is Nederland de grootste investeerder in Ethiopië. Naast sectoren als landbouw, brouwerijen, lichte industrie en toerisme, kan deze handelsrelatie zich uitbreiden naar de gezondheidssector.

Voor wie

Deze missie is interessant voor bedrijven en kennis- en zorginstellingen die zich met name richten op:

 • Medische apparaten en hulpmiddelen
  Voor medische zorg, onderzoek en behandelingen;
 • Medische Educatie en Training
  Kennis en diensten voor onderwijs, opleidingen, trainingen, consultancy en advisering voor optimalisatie van de zorgcapaciteit;
 • eHealth
  Producten en diensten voor informatie- en communicatiesystemen en andere automatisering- en digitaliseringsoplossingen;
 • Volksgezondheid:
  Kennis en diensten voor systemen, toegang, financiering, distributie en beleid in de zorg en voor het optimaliseren van de (primaire) infrastructuur van de gezondheidszorg;
 • Ziekenhuisontwerp, -bouw en -inrichting
  Ontwerp, engineering, bouw, inrichting, equipering, beheer, gebruik en onderhoud van ziekenhuizen en zorginstellingen.

Programma / Wat biedt de missie u?

Deze unieke missie biedt u een uitstekende gelegenheid om in contact te komen met zakenpartners en relevante zorgpartijen in Kenia en Ethiopië. Ook kunt u uw ervaringen delen met Nederlandse ondernemers binnen de delegatie en ter plaatse. Het definitieve programma zal ook afhangen van de uiteindelijke samenstelling van de deelnemers.

Onderdelen in beide landen zijn:

 • Inhoudelijke healthcare conferenties en/of seminars met publieke, private, en internationale organisaties als de Verenigde Naties en de Wereldbank/International Finance Corporation;
 • Collectieve bezoeken aan relevante partijen in de gezondheidszorg (publiek en privaat);
 • Een of meer netwerkevenementen zoals netwerkrecepties en diners waarbij u diverse relevante partijen kunt ontmoeten en/of uitnodigen;
 • Ondertekeningsceremonie voor de ondertekeningen van overeenkomsten;
 • Individuele matchmaking, verzorgd door een sterke lokale partner.

Bekijk het voorlopige programma (pdf, Engelstalig).

Kosten

Deelname kost € 950 per bedrijf (maximaal 2 deelnemers per bedrijf). Bij meer dan 2 deelnemers per bedrijf betaalt u € 475 per extra deelnemer.

Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening. Een reisbureau wordt gevraagd een reisarrangement samen te stellen. Het programma start op 1 juli in Nairobi en eindigt vrijdagmiddag 5 juli in Addis Abeba.

Deelname

Meld u aan voor deelname. Dit kan tot en met woensdag 15 mei. Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.

Wij vinden het belangrijk dat de bedrijven die meegaan, goed binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus vallen. Aanmelding betekent daarom niet automatisch deelname aan de missie.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:

Karin Schipper
E: karin.schipper@rvo.nl

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) organiseert deze missie in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, in nauwe samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het postennetwerk in Kenia en Ethiopië.