• 04 Nov -11 Okt
 • Indonesie

Handelsmissie LSH naar Indonesie met minister Bruno Bruins

Wil je zakendoen in Indonesië en ben je actief in de Life Sciences & Health-sector (LSH)? Ga dan 4 tot en met 10 november mee met deze handelsmissie onder leiding van Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport.

Gezondheidszorg in Indonesië

Indonesië heeft met meer dan 260 miljoen inwoners de op 3 na grootste populatie ter wereld. Er zijn grote verschillen tussen zorgfaciliteiten in plattelands- en stedelijke gebieden en in de publieke en private sector. Gezondheidszorg staat hoog op de nationale agenda.

De Indonesische overheid heeft op 1 januari 2014 het ‘Universal Health Coverage’-programma (UHC) gelanceerd. Op 1 januari 2019 moeten alle inwoners toegang hebben tot de basisgezondheidszorg en het nationale ziekteverzekeringsstelsel.

Het doel van deze hervorming is verbetering van de kwaliteit en toegang van zorg in Indonesië. Hierdoor zal de vraag naar medische expertise en technologie sterk toenemen.

Wat biedt de missie u?

Deze unieke missie bied je een uitstekende gelegenheid om in contact te komen met zakenpartners en relevante zorgpartijen in Indonesië. Je kunt jouw ervaringen delen met Nederlandse ondernemers binnen de delegatie en ter plaatse.

Het definitieve programma zal afhangen van de uiteindelijke samenstelling van de deelnemers. Onderdelen zijn:

 • collectieve bezoeken aan en meetings met private en publieke  stakeholders in de zorg, waaronder (universitaire) ziekenhuizen, overheids- en overige relevante instanties;
 • B2B / Rondetafelgesprekken;
 • seminar(s) en briefings;
 • netwerkevenement(en) en -diners.

Programma

Voor wie?

Deze missie is interessant voor bedrijven en kennis- en zorginstellingen die zich met name (maar niet uitsluitend) richten op:

 • E-health: producten en diensten met betrekking tot informatie- en communicatietechnologieën die bijdragen aan efficiëntie, effectiviteit, toegang (ook op afstand) en digitalisering van de gezondheidszorg;
 • medische hulpmiddelen en apparaten: apparaten en hulpmiddelen voor medische zorg, onderzoek en behandelingen;
 • medische educatie en training: kennis en diensten voor educatie,  opleidingen, trainingen, consultancy & advisering voor het optimaliseren van de zorgcapaciteit;
 • ziekenhuisontwerp, -bouw en -inrichting: producten en diensten voor ontwerp, projectmanagement, bouw, inrichting, beheer, gebruik en onderhoud van ziekenhuizen en zorginstellingen;
 • public health: kennis en diensten voor systemen, toegang, financiering en beleid in de zorg en consultancy & advisering voor het optimaliseren van de gezondheidszorg;
 • overig: kennis, producten en diensten voor andere subsectoren binnen de Life Sciences & Health-sector.

World of Health Care

Op 27 september komen in het kader van het Health-Holland Visitors Programme 2018 verschillende high-level delegaties naar Nederland voor de World of Health Care in Rotterdam. Ook Indonesië is hier vertegenwoordigd. Dit evenement is een uitgelezen kans om alvast kennis te maken met de Indonesische gezondheidssector.

Kosten

Deelname kost € 950 per organisatie (max. 2 deelnemers). Bij meer dan 2 deelnemers per organisatie betaalt u € 475 per extra deelnemer. Elke deelnemer meldt zich apart aan.

Reis- en verblijfkosten en eventuele kosten in het kader van individuele matchmaking (tolken en individueel transport) zijn voor eigen rekening. Een reisbureau is gevraagd een reisarrangement samen te stellen.

Aanmelden

Meld je aan. Dit kan tot en met maandag 8 oktober.
We raden je aan zo spoedig mogelijk aan te melden voor een gedegen voorbereiding.

RVO.nl vindt het belangrijk dat de bedrijven en kennisinstellingen die meegaan binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus vallen. Aanmelding betekent daarom niet automatisch deelname aan de missie.

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) organiseert deze missie in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Nederlandse ambassade in Jakarta, en de Task Force Health Care.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:
Sandra Pompe
E: sandra.pompe@rvo.nl
T: 06  11 52 58 37

Sectorinformatie

Sectorrapport Indonesische gezondheidszorg (pdf),  Engelstalig, EIBN, 2017
Sectorrapport medische apparatuur Indonesië, Engelstalig, EIBN, 2016
The Republic of Indonesian Health System Review (pdf), Engelstalig, WHO, 2017