• 22 - 24Okt
 • Kuala Lumpur Convention Centre

Interessepeiling missie afvalsector Maleisië

Kuala Lumpur

Bent u werkzaam in de afvalsector en wilt u zakendoen in Maleisië? Van 22 tot en met 24 oktober 2018 vindt in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur het International Solid Waste Management Association (ISWA) World Congres plaats. Bij voldoende belangstelling organiseert de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur een handels- en innovatiemissie rond het congres voor de Nederlandse sector.

Onderwerpen van het congres zijn:

 • socio-economische impact van het recyclen van afval;
 • afvalvermindering;
 • gezondheid;
 • veiligheid;
 • beleidsmaatregelen voor het verbeteren van afvalmanagement in zee- en kustgebieden.

Tijdens de beurs heeft u de gelegenheid om technologieën en diensten op het gebied van afvalverwerking te presenteren.

Nederland partner ISWA World Congres

Nederland is al jaren een belangrijke partner van het jaarlijkse ISWA World Congres. De 1e editie werd in 1990 in Amsterdam georganiseerd en ook in 2007 was Amsterdam gastheer. De 30e editie van het congres in 2020 vindt in Rotterdam plaats. Het evenement trekt jaarlijks meer dan 1.000 deelnemers uit meer dan 90 landen, afkomstig van zowel het bedrijfsleven als overheden, universiteiten en NGO’s.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Momenteel komt 80% van het afval in Maleisië terecht op een van de meer dan 200 afvalstortplaatsen in het land. Slechts 15% van het afval wordt gerecycled. In de komende 5 jaar moet de recycling toenemen tot 22%. De Maleisische overheid heeft € 1,3 miljard beschikbaar gesteld om tot 2020 19 nieuwe hygiënische afvalstortplaatsen te openen en de bestaande te sluiten. Daarnaast is in 2011 een terugleveringstarief ingevoerd. Dit moet eigenaren van afvalstortplaatsen ervan overtuigen om elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld door het biogas te gebruiken dat ontstaat bij verbranding van afval in een verbrandingsoven.

Bij het waarmaken van de voornemens van de Maleisische overheid liggen kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Er is kennis en technologie nodig bij het voorkomen van afvloeiing van afvalwater in het grondwater en bij het gebruik van het ontstane biogas. De mogelijhheden voor het opwekken van biogas zijn aanzienlijk: meer dan de helft van het afval bestaat uit voedselresten en snoeiafval. Doordat er stikstof, koolstofdioxide en zwavel in het biogas zitten, moet dit eerst worden schoongemaakt. Daarna kan het worden gebruikt voor elektriciteitsopwekking of andere toepassingen. Met deze technieken hebben verschillende Nederlandse bedrijven veel ervaring.

Interesse doorgeven

Heeft u interesse om deel te nemen aan de handels- en innovatiemissie naar Maleisië? Geef dit dan door aan:

 • Fiona Burger
  Economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur
  E: kll-ea@minbuza.nl
 • Susan van Boxtel
  Innovatie Attaché Netwerk Singapore
  E: sin-ia@minbuza.nl

Ook voor meer informatie over de missie kunt u bij hen terecht.

Kosten

De kosten voor deelname zijn nog niet bekend. Ze worden bekend gemaakt meteen na deze interessepeiling.