• 18Mei
  • Online
  • 15:30 – 17:30

Uitnodiging Impacttafel Eerlijke ketens

Weet jij als ondernemer precies waar de producten vandaan komen die in jouw schappen liggen of in jouw bedrijfskantine worden verkocht? Onder welke omstandigheden ze gemaakt zijn? En of je ze misschien ook dichter bij huis had kunnen inkopen, in samenwerking met andere ondernemers of producenten uit de regio? Ik Ben Drents Ondernemer duikt graag samen met jou in de wereld van eerlijke, transparante ketens en de (economische) kansen van duurzaam, eerlijk en lokaal inkopen.

Wil jij graag lokaler, duurzamer en eerlijker inkopen en samenwerken? En wil je samen met een kleine groep Drentse ondernemers in gesprek over hoe jullie dit praktisch aan kunnen pakken? Meld je dan aan voor onze impacttafel Eerlijke ketens: een reeks van drie kleinschalige bijeenkomsten waarin we met een vaste groep deelnemers concreet en samen aan de slag gaan met dit onderwerp.

Wat gaan we doen?

We beginnen met een inleiding op het onderwerp door Ronald Lanjouw, CTO van FairChain, mede-eigenaar van Moyee Coffee en geboren en getogen Drent. Hij vertelt over hoe hij met zijn bedrijven werkt aan eerlijke en transparante handelsketens. In deze eerste bijeenkomst ga je als ondernemer vervolgens zelf aan de slag met het concreet maken van een ketenuitdaging in jouw bedrijf. Dit doe je zelfstandig of samen met een aantal andere aanwezigen en onder begeleiding van Ronald Lanjouw én adviseurs van Ik Ben Drents Ondernemer.

De tweede bijeenkomst is een bedrijfsbezoek aan de Coop in Ruinerwold, een lokale supermarkt die onlangs heringericht werd om meer plek te creëren voor gezonde én lokaal geproduceerde producten. Sietze Koetsier, ondernemer achter de Coop en initiatiefnemer van Lekker van Koetsier, neemt aanwezigen mee door de winkel. Hij laat zien hoe hij lokaal en duurzaam inkopen en consumeren praktisch maakt en hoe hij zijn winkel steeds blijft vernieuwen. In deze sessie gaan we verder aan de slag met het uitwerken van de individuele uitdagingen van deelnemers én delen we ideeën en feedback op elkaars plannen. In de derde bijeenkomst – begin juni – kijken we nogmaals naar elkaars ideeën en definiëren we vervolgstappen. Je kunt eventueel verdere begeleiding krijgen vanuit Ik Ben Drents Ondernemer of vanuit één van onze partners, of je kunt samen met een aantal andere bedrijven een extra verdiepingssessie volgen.

Voor wie is de impacttafel interessant?

De impacttafel is interessant voor alle ondernemers die de wens hebben om eerlijker en/of meer regionaal in te kopen of handel te drijven. Denk aan grote bedrijven in de regio die meer gezonde, regionale producten in de bedrijfskantine willen hebben, tot recreatieondernemers die meer regionale waar willen aanbieden of horeca- of foodondernemers die meer willen weten over waar hun producten vandaan komen en eerlijker of gezonder willen in- en verkopen.

Waarom deelnemen?

Je krijgt hulp en inspiratie bij het formuleren van je eigen ambities met betrekking tot het verkorten of inzichtelijk maken van de keten. Je profiteert van de kennis en ervaring van een aantal toonaangevende ondernemers uit de regio én je gaat sparren met gelijkgestemde ondernemers. Hierdoor breid je je netwerk uit en krijg je de mogelijkheid om te komen tot nieuwe commerciële kansen. Je komt in contact met de specialisten van Ik Ben Drents Ondernemer en partners zoals Impact Noord. Zij kunnen je verder helpen met netwerkcontacten, subsidiekennis en ontwikkelkracht.

Planning

• 18 mei van 15:30 – 17:30: kick-off met een inleiding op het onderwerp door Ronald Lanjouw, CEO van FairChain – formuleren van een eigen ketenuitdaging (digitaal)
• 26 mei: sessie 2 – korte, eerlijke ketens in de praktijk: bedrijfsbezoek bij de Coop in Ruinerwold (fysieke bijeenkomst)
• Eerste week van juni (datum in overleg): afrondende bijeenkomst over de ingebrachte uitdagingen en het definiëren van eventuele vervolgstappen.

Aanmelden

Enthousiast geworden? Meld je direct aan door een mailtje te sturen naar Floortje van Aken op floortje@ikbendrentsondernemer.nl of Maxime Kalse op maxime@ikbendrentsondernemer.nl.