Bankier én herbergier

16/07/2019

Karl Pladdet is sinds april manager MKB bij de Rabobank Assen en Noord-Drenthe. Waar hij een jaar geleden nog afscheid had genomen van de Rabofamilie om met zijn vrouw een herberg te beginnen, bleek de liefde voor het bankwezen en de Rabobank in het bijzonder niet over toen hij in gesprek raakte over deze functie. Een (hernieuwde) kennismaking.

Een ‘Rabo-sabbatical’ noemt hij het achteraf. In maart vorig jaar gaf hij zijn functie als directeur particulieren en private banking bij de Rabobank Noord-Groningen op, om samen met zijn vrouw Irma herberg De Eexter Os te beginnen. Als ondernemer dus, maar toen hij met Ludo Mennes (directievoorzitter Rabobank Assen en Noord-Drenthe) in gesprek
raakte over de vacature voor een manager MKB hoefde hij daar niet lang over na te denken. Niet omdat de Herberg hem niet beviel, die houden Pladdet en zijn vrouw gewoon aan, maar omdat de opdracht die er voor de nieuwe directeur MKB ligt hem aanspreekt. “Voor mij was de overweging dat ik de uitdaging die er ligt belangrijk vind en ik daar van toegevoegde waarde kan zijn.”

Dichtbij
Door de veranderingen van de laatste jaren is de bank minder laagdrempelig en toegankelijk geworden weet Pladdet. “Vroeger was het vanzelfsprekend dat elk dorp een kantoor had. Ik vind het belangrijk dat ons team goed zichtbaar is in de markt. Ook nu we op verschillende plaatsen geen kantoor meer hebben wil ik als bank dichtbij de ondernemer staan. Dat doen we bijvoorbeeld door bijeenkomsten met interessante sprekers te gaan organiseren in lokale horecagelegenheden. Bezoekers kunnen dan ook de mensen van de bank leren kennen. Ik zal daar zelf ook vaak bij aanwezig zijn. Als ondernemers ergens tegenaan lopen moeten ze weten bij wie ze terecht kunnen.”

Verbinden
“Vanuit de Rabobank zijn wij er voor de ondernemers. Onze activiteiten zijn altijd geënt op het laten groeien van ondernemers en staan vaak in het teken van kennis en kennissen delen. Wij denken nog vaak vanuit de bank, maar wij moeten meer vanuit de ondernemer denken en hoe wij hen kunnen faciliteren. Ik vind het belangrijk dat onze accountmanagers zich verplaatsen in de ondernemer en waar zij tegenaan lopen. Wij zijn een dienstverlenend bedrijf en zijn ondersteunend aan ondernemers en aan de ontwikkeling van ons werkgebied. Daarin hebben wij een verbindende rol.”

Missie
“Ik zie het ook als onze missie om Drenthe economisch sterker te maken en ook de leefomgeving van onze klanten te verbeteren. Denk daarbij aan duurzaamheid, maar ook aan opleidings- en arbeidsplaatsen. Planet, people en profit. We werken regelmatig samen met andere stakeholders. Leisure Valley is zo’n voorbeeld waar we met de provincie en Marketing Drenthe samenwerken om de hele leisure industrie in de provincie te versterken. Andere voorbeelden zijn onze partnership met Ik Ben Drents Ondernemer en het Koploperproject voor duurzaam ondernemen.

Over 5 jaar…
“Over 5 jaar zijn alle accountmanagers MKB bekende mensen in hun werkgebied”, stelt Pladdet zich ten doel. “We zijn fysiek aanwezig in onze vestigingen én in de netwerken. Over 5 jaar zijn wij een moderne en innovatieve bank mét de bereikbaarheid van vroeger.”

Wie ‘bereikbaarheid’ zegt moet ook zijn contactgegevens delen… Heb je een specifieke vraag aan Karl Pladdet? Neem gerust contact met hem op: karl.pladdet@rabobank.nl of 06-51024295.