Beter inzicht in de intensiteit van plaatselijke regenbuien met de Dacom LoRa regenmeter

09/05/2018

Dacom is bezig met het testen van een innovatieve regenmeter die gebruik maakt van het nieuwe DIDI (Drents Internet der Dingen) netwerk. In samenwerking met Factorylab heeft Dacom haar regenmeter uitgerust met het LoRa systeem. Dit systeem maakt de verbinding met het DIDI netwerk mogelijk.

Bij iedere 0,2 mm neerslag geeft de regenmeter een puls. Deze puls wordt via het DIDI netwerk naar de webapplicatie van Dacom gestuurd. Daarnaast zendt de LoRa regenmeter iedere 24 uur een bericht, ook als er geen neerslag is gevallen. De regenmeter meet niet alleen de hoeveelheid neerslag, ,maar tevens de intensiteit.

Het testen van deze regenmeter draagt niet alleen bij aan het verbeteren van het DIDI netwerk, maar ook aan een beter gebruik van o.a. van gewasbeschermingsmiddelen. Doordat de hoeveelheid en intensiteit van de neerslag inzichtelijk wordt, kan de teler met behulp van het Dacom ziektemanagement systeem precies vaststellen of een toepassing effectief is geweest. Dit gaat onnodig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen, en zal resulteren in efficiënter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Binnenkort zullen de prototypes van de LoRa regenmeters in de praktijk worden getest. Op verschillende plekken op en rond de Hondsrug worden er regenmeters op regelmatige afstand van elkaar geïnstalleerd.