Dag van de Ondernemer 2019

18/11/2019

Er is taart. Er hangen slingers. Het is vrijdag 15 november en we vieren het ondernemerschap. Het is de Dag van de Ondernemer. Alweer voor het vierde jaar op rij vindt deze dag plaats. De Dag van de Ondernemer wordt landelijk georganiseerd door MKB Nederland/VNO NCW. Een dag waarop ondernemers in het zonnetje worden gezet voor hun durf en doorzettingsvermogen. Op verzoek van MKB Nederland wordt ook in de regio aandacht gegenereerd voor deze dag. In Drenthe wordt deze heuglijke dag georganiseerd door een aantal partijen zoals de Koninklijke Metaalunie die in 2016 de handschoen oppakte.

Startbijeenkomst

De dag begint in de kantine van metaalbedrijf A. van der Hulst in Meppel waar eigenaresse en directeur Anne van der Hulst uit handen van gedeputeerde Henk Brink een taart in ontvangst neemt. Na een welkomstwoord van gastheer Toine Straatman (Van Straat tot Laan) en van Bert Rundervoort (Koninklijke Metaalunie) is het woord aan gedeputeerde Henk Brink, zelf ook ondernemer, die het belang van ondernemers en de maakindustrie onderstreept. Ondernemers zorgen voor banen, een leefbare gemeente en sponsoren het verenigingsleven. Ze ondernemen voor eigen rekening en risico en nemen hun verantwoordelijkheid. Op de Dag van de Ondernemer vieren we al deze ondernemers.

Metaalbedrijf A.van der Hulst

Metaalbedrijf A. van der Hulst B.V. uit Meppel is toeleverancier op het gebied van snijden, kanten, (robot)lassen, frezen en lichte tot middelzware machinebouw. Er wordt gewerkt met gecertificeerde lassers en met lasrobots. Het bedrijf koos al vroeg om ook met lasrobots te werken voor seriematige productie. In 1996 was de eerste lasrobot operationeel.

Bij Van der Hulst werken 32 mensen en Anna van der Hulst is de trotse directeur. In 2014 nam zij het stokje over van haar vader.

In haar puberteit leek het er niet op dat zij ook in de metaal zou gaan vertelt ze. “Ik distantieerde me van het bedrijf en koos voor de Hotelschool. Daar heb ik geleerd hoe een bedrijf te runnen en gastvrij te zijn. Vaardigheden die nu als directeur van pas komen. Thuis vroegen mijn ouders mij wel mee te denken naar oplossingen voor bepaalde problemen. In 2011 besloot ik daarom toch een aantal uren bij het bedrijf aan de slag te gaan. Een paar jaar later werd mij gevraagd of ik directeur wilde worden. Dat ben ik gewoon gaan doen. Met ondersteuning en een coach vanuit de Metaalunie. Ik wilde vooral antwoord op de vraag of ik het echt voor mijzelf deed of voor mijn ouders. Inmiddels is gebleken dat ik passie voor organisatie en het runnen van een bedrijf heb. Ik vind het ook elke dag een feestje om het bedrijf te zien groeien.”

Van der Hulst vertelt uitgebreid en enthousiast over haar bedrijf, over de verhuizing naar en de keuze voor Meppel en hoe het is om als vrouw in een mannenbedrijf te acteren. Na haar toespraak is het tijd voor een rondleiding en laat ze trots zien hoe haar mensen van een kale plaat staal een (eind)product fabriceren.

Na nog een kop koffie en uiteraard een groepsfoto is het tijd om naar het volgende bedrijf te gaan: Uiterwijk Winkel Verzekeringen in Hoogeveen. Hier voegt ook Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) uit Assen zich bij het gezelschap. Na een bezoek aan een bakkerij in Bleiswijk wilde zij ook bij een bedrijf in haar eigen provincie aanwezig zijn. “Het MKB zorgt voor werkgelegenheid in Drenthe en daar wil ik mij altijd sterk voor maken. Ik vind het mooi om bedrijven te bezoeken. In de praktijk hoor ik meer dan op die vierkante kilometer in Den Haag.”

Uiterwijk Winkel Verzekering

Uiterwijk Winkel Verzekering is een familiebedrijf en opgericht in 1929. Een bedrijf met bijna 90 jaar ervaring. Die opgebouwde kennis combineren zij met de nieuwste ontwikkelingen en veranderingen binnen hun vakgebied. Uiterwijk Winkel Verzekering is als onafhankelijk tussenpersoon een schakel tussen de verzekeraars en de klant. Het gezelschap wordt ontvangen in de hal van het oude bankgebouw aan de Hoofdstraat in Hoogeveen waar Uiterwijk Winkel Verzekeringen gevestigd is. Na een korte rondleiding door het gebouw verplaatst het gezelschap zich naar de knusse zolderetage. Hier ontvangt de driekoppige directie, Bart en Jaap Uiterwijk Winkel (derde generatie) en Erik van der Laan, uit handen van gedeputeerde Henk Brink de Dag van de Ondernemer-taart. Na de introductie van Toine Straatman, mooie woorden van Henk Brink en Agnes Mulder geeft Bart Uiterwijk Winkel een presentatie over de historie van het bedrijf. Aan de hand van het boek en de film ‘Publieke Werken’ gaat hij daarbij verder terug dan de officiële start van het bedrijf in 1929 in Hoogeveen. “Opa Uiterwijk Winkel was handig met hout en was botenmaker. Met het oog op veranderingen in de scheepsvaart, de transitie van houten naar stalen schepen, veranderde hij van professie: van botenmaker in vertegenwoordiger in zaden om later te beginnen met de verkoop verzekeringen. Zijn professie als houtbewerker kwam nog wel van pas gezien hij zijn eerste bureau zelf maakte.”

Naast de historie van het bedrijf gaat Bart Uiterwijk Winkel ook in op de ontwikkelingen in de markt. De polisdichtheid in Nederland is hoog. Je moet je onderscheiden. In een paar jaar tijd zijn het aantal tussenpersonen gedaald van 20.000 naar 5000. Van de drie takken van verzekeringen, zorg-, schade- en levensverzekeringen, houdt Uiterwijk Winkel het bij schadeverzekeringen. “Wij doen wat we goed kunnen.”

Na een heerlijke lunch, aangeboden door Uiterwijk Winkel Verzekeringen, zit de Dag van de Ondernemer er alweer op. Op naar volgend jaar als de Dag van de Ondernemer voor de vijfde keer gevierd wordt!