De Thermometer – Healthcoin

20/01/2022

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit ondersteuning hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is ermee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: Healthcoin uit Assen.

Healthcoin uit Assen biedt een compleet vitaliteitsprogramma dat bedrijven kunnen inzetten voor hun werknemers. Mike van Holsteijn startte Healthcoin in 2015. “Ik zag dat we steeds ongezonder gingen leven en besloot daar iets aan te willen doen. Dit deed ik door het aantrekkelijk te maken om aan je gezondheid te werken.”

Van Holsteijn had altijd al iets met het thema vitaliteit. Hij had een zittend beroep en mede als gevolg van een aanrijding kreeg hij fysieke klachten. “Ik besloot mijn leven drastisch om te gooien en gezonder te leven. Ik kocht een activity tracker en daagde mezelf uit om meer te bewegen. In die periode kwam ook de Bitcoin in opkomst en zo bedacht ik de naam Healthcoin.”

Foto: Harry Blokzijl

Gezond loon

Healthcoin is een compleet en eenvoudig te gebruiken programma. Je installeert de app. Deze registreert jouw gedrag. Dat doet het programma deels automatisch, je kunt zelf gegevens invoeren, zoals voedingsgegevens, en je kunt de app koppelen aan bekende sport- of gezondheidsapps als Fitbit, Strava en Garmin. “Via de app kunnen werknemers elkaar uitdagen op het gebied van bijvoorbeeld fietskilometers, stappen, of slaap. Als je goed je best doet beloont de werkgever jou met zogenaamde healthcoins die je kunt besteden voor gezonde activiteiten, zoals sporten of een bezoek aan een sauna. Het is steeds gebruikelijker om personeel ‘gezond loon’ te geven. Wij doen dat door mensen er iets voor te laten doen en dat levert zo dubbel rendement op.”

Gratis advies

Mike van Holsteijn was een van de eerste deelnemers aan IBDO Start in Assen, destijds nog onder de naam Ondernemersfabriek Assen. “Wat aangeboden werd was een werkplek mét coaching. “We begonnen elke maandagmorgen met een stand-up met een kop koffie en vertelden elkaar wat we die week gingen doen. ‘Ik ga een pitch geven voor een investeerder’ of ‘Ik ga een eerste test draaien met een prototype product’ waren zo van die zaken die langskwamen. Je kreeg gelijk feedback, goede vragen en tips. Gratis advies van mensen met een scherpe en ondernemende geest. Ik ben ook veel samenwerkingen aangegaan met mensen uit de fabriek. Zo is de eerste versie van de app ontwikkeld door iemand uit de ondernemersfabriek en werd ik via iemand anders gekoppeld aan een schaatsploeg. Dat heb je niet als je op je zolderkamer zit of zelf een kantoorruimte huurt.”

Ontwikkeling

“Corona bracht eerst veel onzekerheid. Investeringen werden gepauzeerd. Daar had ik wel last van. Ik heb toen onze dienstverlening volledig gedigitaliseerd. Zover, dat er inmiddels klanten zijn die ik nog nooit in het echt heb ontmoet. Healthcoin is een digitaal product en dat groeit. Ik heb nu vijf medewerkers en er lopen veel nieuwe projecten. De app en het vitaliteitsprogramma wordt steeds verder ontwikkeld en uitgebouwd. Het wordt een soort digitale assistent. Hoe meer je deelt met de app hoe gerichter de app jou helpt.”

Drenthe

“Ik ben zelf geen Drent. In 2008 verhuisde ik van Den Haag naar Assen, een weloverwogen keuze. Toen ik Healthcoin wilde startten dacht ik eerst wel om dit vanuit de Randstad te doen, maar ik kwam in gesprek met de wethouder Maurice Hoogeveen. Hij vertelde over de plannen voor de Ondernemersfabriek. Dat concept sprak mij enorm aan en het was ook nog eens op steenworp afstand van mijn huis. Ik heb ervaren hoe goed het netwerk hier is, hoe je dat makkelijk kunt inzetten en hoe kort de lijntjes lopen. Ik heb daar heel veel baat bij gehad, en nog steeds. Vanuit Drenthe kunnen we zo het wereldtoneel op. Niet vanuit Amsterdam, maar vanuit Assen!”