Drentse ‘Vikingen’ veroveren de wereld

03/04/2018

Met krachtige taal en beelden is Ondernemend Drenthe begonnen met het veroveren van de wereld. Op economisch gebied, that is. De provincie Drenthe presenteerde op donderdag 29 maart het Aanvalsplan Internationaal Ondernemen, met een kick-off bijeenkomst in De Bonte Wever. In het bijzijn van zo’n 200 exporterende ondernemers, ondernemers die dat willen gaan doen en intermediairs die ze er bij kunnen helpen.

Gedeputeerde Henk Brink en beleidsmedewerker Gijs Meijer -die het aanvalsplan heeft opgezet- maakten gebruik van heldere beeldvorming -gemaakt door de Asser designer Rik Bakker- om ondernemers te overtuigen van het gemak en de voordelen van internationaal ondernemen. Opvallend beeld daarbij is dat van de Drentse ondernemers die als een soort Vikingscheepjes er op uit trekken.

Iets meer ambitie

De Drentse ondernemer zal zich prima kunnen identificeren met de stoere Vikingen, maar mag zich de ambitie van deze veroveraars dan ook nog wel wat meer eigen maken. ‘Ik zeg dit als Drentse ondernemer, maar iets meer ambitie zou wel mogen. Een grens hoeft geen barrière te zijn’, aldus Brink, die naast zijn functie als gedeputeerde een landbouwbedrijf in Zwiggelte runt. ‘Als provincie willen we graag meer export en daardoor meer werkgelegenheid, maar voor de ondernemer zelf is het ook goed. Door te exporteren realiseer je niet alleen groei, maar spreid je bijvoorbeeld ook je risico, door op verschillende markten te opereren.‘ Dit laatste werd beaamd vanuit het publiek, onder meer door Gerard Sanders van het internationaal opererende BESA Engineering uit Borger.

Campooz

Brink en Meijer werden in hun verhaal gesteund door meer ondernemers, onder wie Gert IJszenga van het bedrijf Campooz (Ondernemer van de maand maart), dat furore maakt met stoere moderne vouwwagens. ‘We hadden op een gegeven moment zoiets van: dit product is te leuk om alleen in Nederland te verkopen. En dus zijn we de grens over gegaan.’ IJszenga en zijn companen liepen in landen als Engeland en Frankrijk wel tegen allerlei uitdagingen aan, maar gingen die uitdagingen als ware ondernemers aan. Met succes.

Student

Het leuke van het Aanvalsplan is dat er voor die uitdagingen hulp is. Zoals een student van de Rijksuniversiteit Groningen die je er bij helpt. Of 50 % subsidie op alles wat nodig is om de internationale markt op te gaan (marktverkenningen, vertaling, enzovoorts). Ook brengt het project ondernemers met elkaar in contact voor onderlinge hulp en tips. ‘Je kunt bijvoorbeeld een contract in het Frans van een collega-ondernemer overnemen, en de naam van jouw bedrijf invullen in plaats van dat van de collega, bij wijze van spreken’, suggereert Meijer, die weet dat dit soort samenwerkingen in de praktijk bestaan. Onder meer via de Exportclub Drenthe. Ook de gemeenten helpen ondernemers graag bij hun eerste stappen over de grens, zo liet bedrijvencontactfunctionaris Jennie Snippe van de gemeenten De Wolden en Hoogeveen vanuit het publiek weten.

RTV Drenthe

De informatieve bijeenkomst in De Bonte Wever kreeg een leuke uitsmijter: de deelnemers mochten live studio audience zijn voor het RTV Drenthe programma Ondernemen in Drenthe. In no time werd een studio opgebouwd, werd het podium bevolkt door technici, cameramensen, een regisseur, een producer, een schminker en de bekende presentator Andries Ophof, die live vier gasten interviewde over internationaal ondernemen: gedeputeerde Henk Brink en de ondernemers Gert IJszenga van Campooz, Joost Bogers van Hoomark en Maikel Sibbald van Moyosa. Het resultaat hiervan is online te zien:

 

Wie mee wil doen aan het Aanvalsplan kan informatie vinden op Ik Ben Drents Ondernemer: http://ikbendrentsondernemer.nl/ondernemen-in-het-buitenland/


Na afloop een collegiaal en professioneel onderonsje tussen de twee presentatoren van de avond: Toine Straatman (links), die de bijeenkomst presenteerde, en Andries Ophof, die de live tv-uitzending presenteerde.

Tekst en foto’s: Erik Riensema, Newz Marketing & Media © 2018.