ASSEN – Een kleine 100 Drentse zzp’ers togen dinsdag vanuit de hele provincie naar het Provinciehuis in Assen, voor een brainstormsessie van Ik Ben Drents Ondernemer. Tussen de koffie en een lunch door filosofeerden ze in groepjes met elkaar over het ondernemersklimaat in de provincie en wat er nog beter kan. Dit op verzoek van gespreksleiders Mimoent Benali en Toine Straatman van Ik Ben Drents Ondernemer.
Visitekaartjes
Al snel blijkt dat het duo de aanwezigen niet hoeft aan te moedigen; zodra de ondernemers met elkaar aan tafel zitten beginnen de geanimeerde gesprekken. Netwerkgesprekken, eerst. Iedereen neemt de tijd om zichzelf te introduceren en de anderen te bevragen. Al snel worden er visitekaartjes uitgewisseld en vervolgafspraken gemaakt. Er ontstaan zelfs spontaan samenwerkingsverbanden aan tafel.
Gratis lunch
En daarmee vervult de provincie Drenthe misschien wel de belangrijkste behoefte van zzp’ers: kennismaken met elkaar. En ja, de gratis lunch helpt daar ook wel bij, geeft een enkeling eerlijk toe, als Toine Straatman met de microfoon rondgaat. Wat vervolgens lachend door de zaal wordt beaamd.
Afspraken nakomen
Na enig aandringen komen er vanuit de gezellig netwerkende groepen ook wel thema’s, wensen en dromen op tafel, maar die borduren eveneens voort op die ene belangrijke wens: elkaar leren kennen. Om zo samenwerking te stimuleren en elkaar -en de Drentse economie- te kunnen versterken.
Om een voorbeeld te noemen: we zitten aan een tafel met drie professionals die actief zijn in de organisatie van events en alle drie ver buiten Drenthe actief zijn. Al snel komt het idee op tafel dat ze samen grote opdrachten aan kunnen pakken. Want die zijn er volgens hen. Alledrie ervaren ook dat er in de Randstad heel positief wordt gedacht over Drentse ondernemers, waarbij steevast het nakomen van afspraken wordt geroemd als kwaliteit. Daar zijn de Drentse ondernemers goed in.
Dat zouden ze samen kunnen uitventen, met steun van de provincie. Als wens wordt vanuit deze groep dan ook geventileerd dat de provincie er eens een campagne tegenaan gooit waarbij niet de hunebedden worden geroemd, maar de kwaliteiten van de Drentse ondernemer.
Leegstaande panden
Wat veel zzp’ers missen, zo blijkt verder, zijn de dagelijkse gesprekken bij de koffieautomaat. De wens is dan ook dat er op veel meer plaatsen in de provincie laagdrempelige locaties komen waar de zzp’er dagelijks kan vertoeven, om te werken en om in contact te komen met collega’s. De ondernemersfabrieken worden daarbij als voorbeeld genoemd. ‘Er staan her en der leegstaande panden. Geef ons gewoon de sleutel en wij regelen het wel’, wordt gesuggereerd. Ook aan technische coöperaties is behoefte. En aan een ‘Tinder voor ondernemers’, om heel eenvoudig contacten te leggen. Die opmerking leidt tot veel hilariteit in de zaal, maar ook instemming.
Lokettenleed
Verder is er de wens om gemakkelijker in contact te komen met de gemeente. Dat elke gemeente één aanspreekpunt voor ondernemers heeft, is niet bij iedereen bekend, waardoor er nog veel lokettenleed is en initiatieven van ondernemers bij voorbaat sneuvelen.
Daar wordt meteen iets aan gedaan: Op Ik Ben Drents Ondernemer komt binnenkort een pagina met alle 12 gemeentelijke contactpersonen voor ondernemers op een rij, inclusief contactgegevens.
Opleidingen
Een andere opvallende behoefte van ondernemers is de mogelijkheid om laagdrempelig en goedkoop opleidingen te kunnen volgen. Opleidingen van uiteenlopende aard, zowel op het gebied van ondernemerschap als vakinhoudelijk. Voor werkenden en werklozen is er van alles op dat gebied, maar voor ondernemers niet. Althans, niet vindbaar.
Maar de belangrijkste wens is toch wel de netwerkbehoefte, en daaraan heeft de provincie dinsdag voldaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.