Ondernemers die een drone de lucht in willen sturen om foto’s te maken of om inspecties te verrichten, doen er goed aan om een gecertificeerde drone-operator in te schakelen. Voor de veiligheid, maar ook om grote financiële risico’s te voorkomen. Want niet gecertificeerd is niet verzekerd. Als de drone schade veroorzaakt en de operator blijkt niet-gecertificeerd te zijn, dan wordt de opdrachtgever verantwoordelijk gehouden en keert de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niets uit. En dat kan flink in de papieren lopen. Als een drone een vliegtuig raakt, bijvoorbeeld.
Dat een drone een vliegtuig raakt is niet ondenkbaar. Drone-operator Frank Staats (gecertificeerd) van Pilot on Demand in Assen heeft het al eens bijna meegemaakt. Hij liet zijn drone in opdracht van een agrarisch bedrijf ergens in de Drentse Veenkoloniën op de automatische piloot over een perceel heen en weer vliegen om data te verzamelen, toen er plotseling en onaangekondigd twee vliegtuigen laag over de grond scheerden. ‘Ik kon nog maar net op tijd de controle overnemen en de drone op de grond zetten, anders waren de gevolgen misschien niet te overzien geweest.‘
Uit dit voorbeeld blijkt waarom het belangrijk is dat de drone-operator altijd in het zicht van de drone is, één van de vereisten van de huidige regelgeving. Ook blijkt dat het verstandig is om een professional als Staats in te schakelen, die weet wat hij moet doen.
Precisielandbouw
Staats is sinds een jaar ROC-gecertificeerd. ROC staat voor RPAS Operator Certificate. En RPAS staat voor Remotely Piloted Aircraft Systems, de officiële benaming voor drones.
De ondernemer uit Hoogersmilde startte vorig jaar via De Drentse Zaak en is inmiddels overgestapt naar de Ondernemersfabriek Drenthe, waar hij verder kan groeien. Dat wil hij ook, naar een bedrijf met meerdere drones en operators. Hij ziet zeker groeimogelijkheden: ‘In de agrarische sector, onder meer. Drones worden ingezet voor datagedreven precisielandbouw. Een drone vliegt volgens een bepaald patroon over het veld en maakt 4000 foto’s op 12 hectare voor een reflectiekaart. Die geeft inzicht in de gezondheid en de groei van de gewassen. Daarmee zie je veel meer dan als je als boer steekproefsgewijs het veld in loopt.’
Pilot on Demand wordt daarnaast in toenemende mate ingeschakeld voor inspecties van zonnepanelen, dakisolatie (warmtelekken), elektriciteitsmasten (corrosie, bevestigingsmateriaal) en ga zo nog maar even door. Er komt dan een thermische of andere gespecialiseerde camera onder de drone te hangen en er wordt nauw samengewerkt met de installateur of een andere expert. Staats geeft graag een vrijblijvend advies over de kosten en de besparingsmogelijkheden.
Info: www.pilotondemand.nl.
Foto’s en Tekst: Noordbizz.nl