Hoe ga je als werkgever om met werknemers met financiële problemen en hoe ga je daarover met je personeel in gesprek? Dat is de vraag waar Gonda Boer van DUO Bewindvoering zich mee bezig houdt: “Er rust een enorm taboe op dit onderwerp, maar ik ben ervan overtuigd dat het helpt om daarover met je werknemer in gesprek te gaan.”
Gonda Boer rolde eigenlijk bij toeval in de bewindvoering. Na een commerciële carrière bij een verfgroothandel kwam ze na een reorganisatie bij de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) terecht. “Ik heb vijf jaar bij de GKB in Assen gewerkt en kwam daar in aanraking met mensen met beschermingsbewind. Ik merkte dat de afstand tussen bewindvoerder en cliënt groot was.” Dus besloot Boer voor zichzelf te beginnen en met de ervaring die ze opdeed bij de GKB mocht ze als bewindvoerder optreden. En met diezelfde ervaring in het achterhoofd koos Boer voor een laagdrempelige en persoonlijke aanpak.
“Het mooie aan mijn werk vind ik om met zoveel verschillende mensen om te gaan. Mensen met een verslavingsachtergrond, mensen met psychische klachten en ook gewoon mensen met een gat in hun hand. Ik vind het mooi als cliënten, ondanks dat ze het zwaar hebben gehad en trajecten niet altijd vlotjes verlopen, uiteindelijk toch met een lach de deur uitgaan. Het geeft zoveel voldoening om mensen op financieel vlak rust te kunnen bieden en de stress die deurwaardersbrieven met zich meebrengen te kunnen wegnemen zodat cliënten hun energie op andere gebieden kunnen richten.”
In gesprekken met werkgevers merkte Boer dat er een groot taboe heerst op het bespreekbaar maken van schuldenproblematiek bij werknemers terwijl dat veel problemen, en met name verzuim, kan voorkomen. “Ik denk dat het middensegment het meeste last heeft van verzuim. Ik heb zelf iemand langdurig in verzuim. Daar word je als ondernemer niet blij van. Als werkgever wil je juist gemotiveerde medewerkers en daarbij helpt het om dergelijke lastige vraagstukken wel aan de orde te brengen.”
Maar hoe pak je dat aan en wanneer begin je daarover? En welke vragen moet je stellen om erachter te komen of iemand schulden heeft en hoe problematisch die zijn? Wat kun je als werkgever verder nog doen? “Als werkgever heb je daar tools voor nodig en daar kunnen wij bij helpen”, vertelt Boer. “Wij willen werkgevers bewustmaken dat ze hun personeel kunnen helpen en adviseren hoe zij met hun werknemers in gesprek kunnen gaan. Daarnaast geven wij trainingen aan werknemers die financiële problemen hebben. Ook kunnen wij natuurlijk aanhaken bij de individuele gesprekken.”

Benieuwd wat DUO Bewindvoering u als werkgever kan bieden? Neem vrijblijvend contact op met DUO Bewindvoering (0592-870304 of info@duobewindvoering.nl).
www.duobewindvoering.nl