Duurzaamheidscentrum Assen

20/04/2019

Aan de rand van het Asser Bos, verscholen tussen de bomen, ligt sinds enkele jaren het Duurzaamheidscentrum Assen (DCA). Een ontmoetingsplek waar verschillende partijen, Drents Landschap, PRO Assen, IVN, Gemeente Assen en stichting Phusis samenwerken aan een programma vol educatie, informatie en activiteiten. Duurzaamheid staat voor alle partijen centraal. “Het DCA is voor ons een geweldige plek en heeft een grote maatschappelijke rol”, vertelt Bart de Bruin, bestuurder van Phusis. “Jong geleerd is oud gedaan. Juist op het gebied van duurzaamheid is het belangrijk wat je kinderen maar ook volwassenen meegeeft. Wij zijn best trots op de resultaten die we al hebben bereikt.”

Phusis

“Onze corebusiness is werken met mensen die vaak nergens meer terecht kunnen of een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt en bij wie het perspectief lijkt te zijn verdwenen”, vertelt De Bruin. “Wij werken op basis van dialoog en sturen op relatie, brengen perspectief en dromen terug. Dit doen we door contexten te bouwen die passen bij het gewone leven en bij de mensen die op ons pad komen. Met het COA, de Raad voor Kinderbescherming, Werkplein Drentse AA, de Praktijkschool, werken we samen met maatschappelijke organisaties en vrijwilligers aan een inclusieve samenleving. Erbij horen is daarin een belangrijke drive. Zo zijn wij actief in de Haven van Kloosterveen, verzorgen we de catering voor de gemeente Assen en werken onze mensen bij meubelfabriek Payebelwood. Ook verzorgen wij mede de rondvaarten met de rondvaartboot in Assen en zijn we actief in de Gouverneurstuin in Assen waar we dit jaar weer samen met het ICO en de binnenstadsvereniging 26 culturele zondagen organiseren. Daarnaast zijn we actief bij de Baggelhuizerplas waar we vanuit de kiosk samenwerken met de verschillende beachorganisaties waar we voor de inwoners van Assen en Drenthe al meer dan 28 jaar laagdrempelige evenementen organiseren. Verder werken we samen met zorgboeren en zorgherders aan het begrazen van natuurgebieden. De zorgboeren leveren biologische producten (vlees en groenten) die in het DCA worden bereid en verkocht aan de bezoekers. Ook onze pas gestarte samenwerking met de tuinmannen van Van der Valk leveren prachtige producten op om heerlijkste gerechten van te maken.”

Resultaten

Phusis is vanaf de start actief in het Duurzaamheidscentrum. De Bruin: “Wij zijn geen eigenaar, maar doen het beheer, de schoonmaak en de horeca. Naast zorg voor mensen en de aarde is het ook belangrijk om een goede omzet te draaien. Mede door de vele bezoekers die dankzij onze unieke samenwerking het DCA bezochten hebben we de afgelopen jaren boven verwachting gedraaid. Voor ons is het Duurzaamheidscentrum een geweldige plek en ik ben blij en dankbaar op de resultaten die we gezamenlijk hebben bereikt. Voor jong en oud is het DCA een fijne plek om even neer te strijken, en naast de vele activiteiten in het centrum van het Asser Bos en de Kinderboerderij, te genieten van een drankje of een hapje.”