Ongeveer een op de vier werknemers combineert een baan met zorg voor een naaste. Hoe ondersteun je als werkgever je personeel dat mantelzorg biedt? Ondernemend Emmen heeft, met steun van de provincie Drenthe, een digitaal hulpmiddel ontwikkeld voor Drentse ondernemers: een laagdrempelig E-learningtraject. Met dit traject kan een ondernemer in korte tijd alle benodigde kennis opdoen en aan de slag met mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.
Het platform met het E-learningtraject werd onlangs gelanceerd door gedeputeerde Henk Brink. Hij deed dat tijdens de online ledenvergadering van de ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen.
De provincie Drenthe ondersteunt diverse projecten en initiatieven, zoals de E-learning mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Met de steun aan deze pilot wil de provincie Drenthe bijdragen aan de betere inzetbaarheid van werknemers in Drenthe en de vele MKB-bedrijven ondersteunen bij de vraagstukken op het gebied van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Lees meer over de steun van de provincie in de Agenda Gezondheidseconomie.
Kwart werknemers is mantelzorger
“Aandacht voor dit thema op de werkvloer kost bijna niets en levert veel op: minder verzuim, meer productiviteit en een hogere werknemerstevredenheid”, vertelt Herman G. Idema, directeur van Ondernemend Emmen Steeds meer werknemers in Nederland zijn tevens mantelzorger. Gemiddeld 1 op de 4 werknemers combineert werk en mantelzorg. In de komende jaren stijgt dat aantal naar 1 op de 3. Vaak leidt deze combinatie tot situaties van overbelasting, met ziekteverzuim en uitval als gevolg. Uitval door overbelasting door mantelzorg staat nu al in de top 5 van verzuimoorzaken. Het is verstandig om als werkgever alvast voor te sorteren en mantelzorg de plek geven die het binnen elke onderneming verdient. Dat is niet ingewikkeld, maar vraagt wel aandacht. De NOS heeft een video gemaakt die weerspiegelt wat er kan gebeuren wanneer een werknemer naast zijn/haar baan ook mantelzorger is.
Praktische insteek en eigen tempo
Om de drempel voor werkgevers te verlagen heeft Ondernemend Emmen, samen met Albert Nieuwenhuis van Nieuw Advies een online cursus ontwikkeld. Vier modules, elk bestaand uit vier duidelijke stappen, bieden handvaten waarmee een werkgever meteen aan de slag kan. ‘Hoeveel mantelzorgers heb ik in dienst en hoe ga ik op constructieve wijze het gesprek met hen aan?’ ‘Wat hebben zij nodig om hun werk en mantelzorgtaken goed te kunnen combineren en welke mogelijkheden heb ik als werkgever om hen daarbij te helpen?’ Met voorbeelden, inspirerende video’s, handige overzichten en ‘hands-on’ actielijsten kan iedere werkgever in korte tijd de opgedane kennis vertalen naar zijn of haar eigen situatie. Niet alleen voor de korte termijn maar als blijvend onderdeel van het personeelsbeleid.
In tien stappen naar een mantelzorgvriendelijk beleid
In dit boek van Roelie van Guldener vinden ondernemers en werkgevers tien handige en praktische tips om een mantelzorgvriendelijk beleid op de werkvloer toe te passen.
Volg het E-learning traject
Het E-learning traject is gratis te volgen op www.mantelzorginfopunt.nl. Het traject is als pilot ontwikkeld voor en door ondernemers, in samenwerking met de Stichting Werk & Mantelzorg. Het is gratis te volgen, vanuit huis of kantoor, in je eigen tijd en tempo. Wanneer de resultaten voor deze pilot over een jaar positief zijn, zal het initiatief ook landelijk worden uitgerold.