Echte Bakker Pots kijkt uit naar de volgende 100 jaar!

30/12/2019

De Provincie Drenthe kent tal van mooie bedrijven. Stuk voor stuk bedrijven met een verhaal. Maandelijks zetten wij zo’n bedrijf in het Drentse zonnetje. Deze maand Echte Bakker Pots uit Rolde.

Het was een druk jaar voor Ko en Ina Pots en hun dochter Rianne. Bakkerij Pots bestond 100 jaar. “Een exacte oprichtingsdatum is niet bekend”, vertelt eigenaar Ko Pots, “maar ergens in 1918 begon opa Pots de bakkerij in een oud pand aan de Middenstraat in Rolde achter het bowlingcentrum. In de jaren 40 werd op diezelfde plek een nieuw woonhuis met winkel gebouwd waar mijn vader en oom de bakkerij voortzetten.”

Familiebedrijf

“Mijn jongere broer wilde altijd al bakker worden. Ik niet. Ik heb eerst vijf jaar op een accountantskantoor gewerkt. Toen mijn vader in 1975 overleed was ik 21 en mijn broer 16. Samen hebben we het familiebedrijf voortgezet. In 1996 zijn we met de bakkerij verhuist naar de Burgemeester Reijndersstraat, op steenworp afstand van de plek waar het allemaal begon. In 2005 is mijn broer gestopt. Inmiddels is mijn dochter Rianne ook actief in het bedrijf.”

Dubbel Drents

“Wij willen ons onderscheiden van de doorsnee. In producten, service en uitstraling. In onze visie leveren supermarkten een redelijk product, maar wij zijn beter. Zo zijn we begonnen met ons eigen speltproducte: brood en banket, gebakken van lokaal verbouwde spelt en gemalen door een molenaar in Dalen. Wij vinden duurzaamheid en samenwerking met lokale ondernemers belangrijk. We gebruiken ook fruit en melk van bedrijven uit de regio.

Drie jaar geleden zijn we begonnen met het gebruik van granen uit het Drentse Aa-gebied. Dubbel Drents noemen we dat.”

Roldenaar

Terugkijkend op een eeuw Bakkerij Pots weet Ko Pots dat het allemaal niet vanzelf gaat. “Je moet met de tijd mee. Het liefst willen we vooroplopen. Wij hebben Bakkerij Pots ook echt weer op de kaart gezet. We zijn Roldenaar en voelen ons Roldenaar. We zijn klein begonnen. Inmiddels hebben we drie vestigingen en verschillende vaste afnemers als horeca, vakantiebedrijven en kampeerboerderijen in de regio. Driekwart van onze omzet halen we uit onze winkels. De overige vijfentwintig procent komt via vaste afnemers. Die afnemers zijn belangrijk, maar daar willen we niet volledig afhankelijk van zijn. Dat is een bewuste keus. Toen in 2012 de recessie opspeelde kozen wij ervoor om een aantal afnemers af te stoten. Anders werd de verhouding te scheef en zouden we te afhankelijk worden van de afnemers.

Jubileum

“Afgelopen jaar was het jaar van ons 100-jarig bestaan. Dat hebben we met veel verschillende activiteiten gevierd. Uiteraard een feestavond voor het personeel, en een feestavond voor familie en vrienden, maar ook een open bedrijvendag voor onze afnemers en mogelijke afnemers. Tijdens de bedrijvenparade op de Roldermarkt hebben we ons gepresenteerd met een wagen met een grote beer omdat we ‘beretrots’ zijn. Verder hebben we samen met het Rolder Historisch Gezelschap (RHG) ‘Happen en stappen’ georganiseerd, een wandeltocht langs enkel historische plekken, en voor de jeugd hebben we ‘Heel Drenthe Bakt – junior’ georganiseerd.

Al met al was het een druk, maar vooral heel mooi jaar met veel activiteiten om onze waardering voor onze afnemers te laten zien. Tegelijkertijd zetten we onszelf ook op de kaart. We kijken niet alleen terug, maar ook vooruit. Of zoals we regelmatig zeggen: Op naar de volgende 100 jaar!”