‘Kennis gewoon om de hoek’

05/02/2019

“Door krachten te bundelen ontstaat dubbel zoveel passie. Een passie om te delen. Met werknemers, met ondernemers”, aldus Katrien Eggens (links) en Renate Westervaarder, samen: Kennis2. Foto: Sylvia Weerman

Als je Katrien Eggens en Renate Westervaarder bij elkaar zet, gebeurt er iets speciaals. Kennis, passie en enthousiasme verdubbelen moeiteloos. En daar laten ze andere ondernemers van profiteren. Sinds kort vormen ze Kennis2: Kennis in het kwadraat.

Onder Kennis2 helpen ze noordelijke ondernemers met het uitbreiden van hun regionale netwerk, met het delen van kennis en het op peil brengen van (ondernemers)vaardigheden. Ze trapten op 1 februari dit jaar af met een splinternieuw event voor ambitieuze doorpakkers uit het Noorden: het kenn!s19event. We stellen de enthousiaste initiatiefnemers aan je voor.

Katrien Eggens Training & Organizing

“Er gebeurt hier in het Noorden te weinig op het gebied van kennisdelen. En dat terwijl krachten bundelen je sterker maakt. Dat ervaren Renate en ik dagelijks. Met Kennis2 brengen we verbinding en kennisdeling voor álle ondernemers en ondernemende mensen dichterbij. We creëren bijvoorbeeld netwerkmogelijkheden en organiseren het kennis19event. We vinden dat ondernemers makkelijker en sneller moeten samenwerken. Want nieuwe kennis ligt vaak gewoon om de hoek!”

Verander de drukte
“Ik heb veel bedrijven leren kennen en weet inmiddels hoeveel waardevolle kennis en ervaring er in het Noorden aanwezig is. Ik kom veel over de vloer bij noordelijke bedrijven. Vanuit mijn bedrijf help ik mensen met het effectief inrichten van werk. Zodat ze overzicht krijgen en rust gaan ervaren. Je hoort heel veel ‘mijn hoofd loopt over’. ‘Druk-druk-druk’ is een modewoord aan het worden. In een groot aantal gevallen creëren mensen deze drukte zelf. Het mooie daaraan is: je kan het dus ook zélf veranderen. Daar geef ik advies over.”

Meer focus 
“Op de werkvloer doen we niets anders dan elkaar storen. Voor kleine zaken gaan we niet meer het gesprek aan, maar wordt een mail of appje gestuurd. De kunst is om te zorgen voor minder afleiding en méér focus. Hoe precies, daarvoor inventariseer ik eerst hoe processen lopen, hoe een werkdag eruit ziet. Dat doe ik één-op-één of voor een heel team. Het is altijd maatwerk, want iedereen heeft zijn eigen manier van denken en werken.”

Mooi compliment
“Direct na de zomervakantie sprak ik twee van mijn ex-cursisten. Zij konden na een paar weken vakantie heel efficiënt weer ‘opstarten’. Ze hadden direct weer overzicht, dat gaf hen een enorme opluchting. Daardoor hadden ze de tijd om rustig met collega’s bij te praten. Dat is heel fijn om terug te krijgen, dan is de aanpak geslaagd.”

Energie in de juiste zaken
“Als het werkproces en de manier van werken in orde is, heb je meer energie over voor andere dingen. Er ontstaat ruimte voor zaken die vaak veel inspiratie geven, maar die door de waan van de dag wel eens vergeten worden. Denk aan het uitbreiden van het netwerk en het aanscherpen van je vaardigheden. Met Kennis2 bieden we ondernemers en ondernemende mensen in het Noorden daarvoor inspirerende mogelijkheden!”

Westervaarder in Events (WIE)

“Katrien en ik merkten het zelf: ook al heb je een verschillend bedrijf, je loopt toch tegen dezelfde dingen aan. Hoe doe je de acquisitie en communicatie optimaal bijvoorbeeld? We hebben beide een eenmanszaak. Vrienden en familie willen graag helpen, maar die staan er toch anders in. Een professioneel klankbord, herkenning en goed sparren: dat heb je geregeld nodig en dat leidt tot ideeën. We willen daarom benadrukken: ook al ben je zelfstandig ondernemer, zoek anderen op. Met Kennis2 faciliteren we dat voor ondernemers.”

Constant samenwerken
“Een goed netwerk is zó belangrijk. Het werkt heel prettig en snel als je mensen uit je eigen regio kent. Ik ervaar het vanuit mijn eigen vak. Als organisator van evenementen werk ik constant met allerlei mensen samen.
Ik bied mijn klanten de mogelijkheid om een evenement te houden, denk aan een opening, congres, seminar et cetera. Daarvoor kan ik alle organisatorische facetten oppakken, van catering tot techniek, van het uitwerken van een concept tot deelnemersregistratie. Zo kunnen mijn klanten zich op de eigen business focussen. Op het evenement zelf ‘blus ik alle brandjes’, zodat de klant zelf ook kan genieten en zich met zijn klanten kan bezighouden.”

Evenement als profilering
“Er komen steeds meer events, de economie trekt aan, het gaat in rap tempo. Events worden steeds meer georganiseerd om een bedrijf te profileren. De festivals poppen overal op, de ‘beleving’ wordt steeds belangrijker.
Dat is een leuke ontwikkeling, maar secretaresses zitten wel eens met de handen in het haar. Vaak worden zij gevraagd om een evenement te organiseren. Het is meestal veel te veel werk dat naast het andere werk even moet gebeuren. Door het ‘geregel’ aan mij over te laten, gaan ze relaxed een evenement tegemoet. En krijgt het evenement de gewenste uitstraling en effect!”

Passie voor organiseren
“Om een evenement naar wens te krijgen, luister en denk ik goed mee. Ik zorg ervoor dat alles op elkaar afgestemd is en dat het gewoon klopt. Mijn passie zit in het organiseren en verbinden. Deze passie deel ik met Katrien en via ons gezamenlijke initiatief Kennis2 organiseren we sinds kort ook zélf evenementen. We zijn beide ondernemers in hart en nieren en willen al die andere hardwerkende doorpakkers in het Noorden wat extra kennis, energie en inspiratie bieden.”