Fly safe, get trained

16/08/2018

Fly safe, get trained. Dat is het motto van Egbert Swierts, die vanuit het RLS1957-complex bij Groningen Airport Eelde de Omni Drones Academy runt. Voor de verdere ontwikkeling van onbemande luchtvaartuigen, is het van belang dat iedereen er veilig mee leert vliegen. Daarom heeft drone-expert Swierts zich gestort op het geven van theorie- en praktijklessen voor en door drone-professionals. Met als leuke spin-off een nieuw bedrijfsuitje: drone-clinics.

Corrosie opsporen
Swierts is sinds 2012 actief met drones. Hij heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot gecertificeerd drone-piloot, met een groeiende opdrachtenportefeuille. In de agrarische sector, maar ook inspecties van wegen, gebouwen, dijken, spoorlijnen en industriële inspecties (het opsporen van corrosie, bijvoorbeeld). Verder worden drones ingezet voor het monitoren van bouwprojecten. En je kunt niet alleen vanuit de lucht dingen beter en efficiënter zien met een drone, dat geldt ook voor ruimtes onder vloeren, tunnels en gasleidingen.

Academy
Inmiddels werkt Swierts samen met een netwerk van gecertificeerde zzp’ers en heeft hij zich toegelegd op de Omni Drones Academy: de enige volledig geaccrediteerde vliegschool voor drone-piloten in Noord-Nederland.

Clinic
Wie opgeleid wil worden tot drone-piloot kan kiezen uit drie pakketten. Het eerste pakket bestaat uit een clinic voor de beginner. Dit kan individueel, maar ook in groepsverband. En dat is inmiddels ontdekt door bedrijven die op zoek zijn naar een leuk bedrijfsuitje voor het personeel of zakenrelaties. Steeds meer groepen leren voor de lol met drones te vliegen in de hangar die Swierts tot zijn beschikking heeft. Het dagdeel met theorie en praktijk wordt afgesloten met een getuigschrift. En desgewenst natuurlijk met een hapje en een drankje.

MBO-keuzedeel
De volgende stap -voor wie serieus verder wil- is een opleiding voor het ROC-light certificaat, waarbij je leert vliegen met drones tot 4 kilo. Uniek van de Omni Drones Academy is dat de theorie online wordt gegeven, en deelnemers alleen voor het examen naar Eelde hoeven. Hierdoor krijgt Swierts klanten uit het hele land.
De derde stap is een opleiding voor de volledige ROC pilot licence, waarmee je als dronevlieger aan de slag kunt met opdrachten.
Naast deze drie pakketten is Swierts bezig met een vierde pakket, waarbij het dronevliegen een MBO-keuzedeel wordt. Daartoe wordt overleg gevoerd met diverse scholen in het Noorden.

Info: www.omnidrones.nl

 

10 11 omni drones en drone hub 4 VFXSH030 EMS MILESTONE V4 00107 foto giso spijkerman

 

DroneHub GAE

Egbert Swierts is niet alleen voor zijn eigen bedrijf actief, hij is daarnaast ook bestuurslid van DroneHub GAE. Hét kennis-, innovatie- en ontwikkelcentrum voor drones met civiele toepassingen, met Groningen Airport Eelde als basis.

Het idee is ontstaan in 2016, toen gedeputeerde Henk Brink met een delegatie ondernemers in Silicon Valley was en daar de mogelijkheden van drones zag. Brink vertaalde dit naar Groningen Airport Eelde en bracht terug in Drenthe een aantal partijen samen. Zij richtten eind 2017 de stichting DroneHub GAE op, met als doel het stimuleren van drone-innovaties en uiteindelijk de volledige integratie van bemande en onbemande luchtvaart op Groningen Airport Eelde. Het moet de eerste Europese testlocatie op dit vlak worden. Nu al loopt Eelde internationaal voorop met het initiatief.

In de DroneHub GAE werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen. Partijen die dit initiatief kunnen versterken, zijn van harte welkom. Concrete innovaties zijn er ook al, zoals het initiatief van het UMCG om medicijnen naar de Waddeneilanden te brengen met drones.

Info: www.dronehub-gae.eu

Foto’s en Tekst: Noordbizz.nl