Geen traditioneel advocatenkantoor

16/07/2019

Louise van der Veen en Marion Arends zijn lang, houden van sport en muziek en ze zijn advocaat. Hun kantoor zit tegenover de rechtbank in Assen. Makkelijk zou je denken, maar ze proberen zo veel mogelijk te voorkomen om daar veel tijd te moeten doorbrengen. LM advocaten is geen traditioneel advocatenkantoor maar kenmerkt zich door korte lijnen, ze hebben geen telefoniste of secretaresse, en ze zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht en de WIA. Oh ja, de letters LM in hun bedrijfsnaam staan niet voor ‘Lange Meisjes’, zoals weleens gegrapt wordt, maar voor hun voornamen Louise en Marion.

Hoe het begon. Louise was advocaat bij een kantoor in Groningen waar Marion werkte als secretaresse. Marion studeerde daarnaast rechten. Klaar met haar studie ging ze elders als advocaat aan de slag, maar de dames bleven bevriend. “Een paar jaar later wilden we allebei wat anders en vroeg Louise mij ten huwelijk, een zakelijk huwelijk welteverstaan.” Het antwoord was ‘ja’ en zo geschiedde. In november 2011 zag LM advocaten het levenslicht. Gekozen voor Assen, omdat in de Drentse hoofdstad nog geen specifiek arbeidsrechtkantoor zat, vonden ze hun plekje in het centrum aan de Noordersingel. “We wilden niet op een bedrijventerrein zitten en een groot statig pand past ook niet bij ons. We willen geen groot kantoor met meerdere vestingen en we kiezen er bewust voor om de week niet alleen uit werken te laten bestaan. Wij hebben het leuk met ons tweeën, genieten van de vrijheid en willen dat graag zo houden.” Naast het feit dat ze advocaat zijn, houden ze van sport en muziek. Marion fietst en heeft onder meer de Mont Ventoux bedwongen. Louise heeft gevolleybald en gebasketbald en is tegenwoordig regelmatig in de sportschool te vinden. “Wij zijn actief businessclublid van Donar en Lycurgus en sponsor van muziekfestival Kadepop. En we zijn niet alleen sponsor, maar gaan er ook naartoe. Wij zijn echte liefhebbers.”

Louise van der Veen doet veel zaken op het gebied van de WIA en arbeidsongeschiktheid. “Ondernemers en werkgevers vinden het ingewikkelde materie, maar als je er verstand van hebt valt het wel mee”, grapt ze. “Ik adviseer werkgevers om te voorkomen dat werknemers in de WIA komen, wat ze moeten doen als ex-werknemers wel een WIA-uitkering ontvangen, en ook om iets aan de kostenlasten te kunnen doen. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan werkgevers denken. Ik probeer vooral in onderling overleg tot een oplossing te komen zodat we niet naar hier tegenover moeten, maar dat is natuurlijk niet altijd te voorkomen.” “Ik ben dit werk niet gaan doen om er rijk van te worden. Het mooie aan mijn vak vind ik het contact met cliënten en het helpen richting een oplossing waar mensen vrede mee hebben en waarbij hun verhaal goed is verteld”

Marion Arends is gespecialiseerd in arbeidsrecht en probeert ook zoveel mogelijk te voorkomen om de oplossing aan de overkant van de straat te moeten zoeken. “Aan de werkgeverskant adviseer ik om in een vroeg stadium de basis te leggen om gedoe te voorkomen. Aan de werknemerskant heb ik, naast ‘gewone’ werknemers, veel cliënten in het onderwijs en de ambtenarij. Mocht het wel tot een conflict komen dan bestaat mijn werk vooral uit adviseren en onderhandelen. En ja, daar komen we eigenlijk altijd wel uit. Ik ben heel weinig in de rechtbank te vinden.” “Het mooie aan mijn vak vind ik om mensen en organisaties, het liefst in een vroeg stadium al, te helpen. Meedenken aan de voorkant noem ik dat. De oplossing is niet altijd direct zichtbaar maar ik help graag mee in het traject naar het vinden van een oplossing. Ook als een arbeidsverhouding niet te redden is kan ik wel een bijdrage leveren om het minder pijnlijk te maken.”

www.lmadvocaten.nl