“Het is prettig om met de Rabobank te kunnen sparren”

08/11/2019

De accountmanagers MKB van Rabobank Assen en Noord-Drenthe helpen hun klanten niet alleen met de financiële zaken. Zij kennen de markt, de risico’s en weten waar kansen liggen. Zij helpen de ondernemer met het realiseren van zijn doelen. Jos Buysrogge is directeur en eigenaar van Schotman Elektro in Assen. Gijs Vermeer is namens de Rabobank zijn vaste accountmanager.

Schotman Elektro is een handelsonderneming en fabrikant en ontwikkelt eigen producten voor in de meterkast en vermarkten die binnen Europa. “Wij zijn internationaal gezien een kleine firma. Wij hebben eigen ideeën hoe producten te ontwikkelen”, legt Jos Buysrogge uit. “Wij voeren naast het bestaande merk Gacia, met alle standaardproducten, ons eigen merk SEP (Schotman Elektronic Products) waarvoor wij de producten zelf ontwikkelen. Met onze producten willen we ruimte besparen in de meterkast en ontwikkelen we onderdelen die minder warmte verliezen en energiebesparend zijn. Wij zetten in op duurzaamheid en veiligheid. De markt verandert en wij komen met oplossingen. Dat is een behoorlijke uitdaging. Ons design, onze voorwaarden en mijn verlanglijstje zijn soms
ingewikkelder dan de markt aankan. In 2006 bracht ik mijn eerste eigen product op de markt. Dat betrof een tussenstukje voor in de meterkast. Een stukje plastic. Dat kostte € 2,50 en dat vond ik te duur. Ik ontwierp een nieuw tussenstukje dat tachtig procent beter koelt en wij nu voor €0,58 verkopen.”

Voelsprieten
“Een interessant bedrijf”, vindt Gijs Vermeer, “Maar het kostte wel tijd om goed te doorgronden wat dit bedrijf doet. Ik vind het mooi om te zien dat de markt hun producten erkennen en dat Jos voelsprieten heeft om te zien waar de markt naartoe beweegt. Jos heeft een duidelijke mening. Ook over de Rabobank. Dat houdt ons ook scherp. Ik ben als accountmanager meer generalist dan specialist, maar binnen de Rabobank is ontzettend veel kennis aanwezig en voor het zetten van vervolgstappen kan ik de juiste mensen inschakelen. Wij hebben specialisten die het internationale betalingsverkeer begeleiden. Ook hebben wij een uitgebreid netwerk, zowel regionaal, landelijk als internationaal. Wij zijn in meer dan veertig landen actief.”

Sparren
“Mijn overgrootvader zat al bij de Rabobank”, vertelt Buysrogge. “Ik ben onlangs opnieuw vader geworden en heb net voor mijn zoontje een Jongerenrekening bij de Rabobank geopend. Voor mij is het eigenlijk vanzelfsprekend om met de Rabobank zaken te doen, maar ik blijf wel kritisch. Wij hebben een goede relatie en ik neem geen blad voor de mond. Ik vind het belangrijk om een uitlaatklep te hebben.

“Mooi dat je dat zegt”, reageert Vermeer, “Wij willen ook niet alleen het oor laten hangen naar onze klanten. Wij zeggen hoe wij tegen zaken aankijken. Wij stimuleren ondernemers ook om te innoveren en organiseren studiereizen. Jos is al eens mee geweest op studiereis naar China.”

“Ik heb geen idee waar deze financiële wereld heen gaat”, vervolgt Buysrogge. “Het is prettig om met de Rabobank te kunnen sparren. Het belangrijkste voor ons is om één aanspreekpunt te hebben. Voor advies kan ik altijd bij Gijs terecht. Binnenkort zitten we weer om de tafel. Dan moeten we het ook maar eens over die negatieve rente van tegenwoordig hebben. Krijg ik nu geld toe als ik bij jullie leen?”