Linata Rutgers (45) startte vijftien jaar geleden als zzp’er haar bedrijf Verzuim & Zo. Inmiddels is haar bedrijf gegroeid naar een organisatie met 15 professionals. Verzuim & Zo richt zich op drie disciplines: Verzuimbegeleiding, het geven van trainingen & workshops en het vergroten van inzetbaarheid van medewerkers. “Wij zijn gespecialiseerd in de gedragskant met betrekking tot verzuim. De belangrijkste vraag is altijd: Hoe ontstaat verzuim?”
Verzuim & Zo is licentiehouder van de methode van het Huis van Werkvermogen. “Als je naar verzuim kijkt zie je dat daar altijd misbalans aan ten grondslag ligt”, vertelt Rutgers. “Dat kan natuurlijk medisch zijn en ja, ziek is ziek, maar er zijn veel meer oorzaken. Vaak heeft het te maken met vaardigheden of competenties, en ook de omgeving en de werkethos van de werknemer spelen een rol. Daarnaast is de werkcultuur en stijl van leidinggeven van de werkgever van invloed.” In een veilige werkomgeving ontstaat geen verzuim
Sexy organisatie
“Wij leren werkgevers en medewerkers, maar ook ondernemers om zelf verantwoordelijkheid te nemen en de regie te pakken. De economie trekt aan en mensen maken weer keuzes op het gebied van arbeid zowel jong als oud. Jongeren kiezen voor impactorganisaties waar ze bij willen horen. Hoe zorg je dat je die ‘sexy’ organisatie wordt? Ons werk verschuift steeds meer van ‘pleisters plakken’ (verzuimbegeleiding) naar preventie (vergroten inzetbaarheid). Ik ben er ook van overtuigd dat in een veilige werkomgeving geen verzuim ontstaat, behalve als mensen ziek worden.”
Diversiteit
“Ik ben moeder van een dochter van 6 maar of je nou man of vrouw bent, je moet altijd keuzes maken en balans vinden tussen werk en privé. Ik ben tegen feministisch gedoe maar ik maak me wel hard voor diversiteit. Vrouwen moeten meer lef hebben en dat laten zien. Dat doe ik ook vanuit mijn rol als lid van het regiobestuur Drenthe bij werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB Noord en uiteraard vanuit mijn rol als directeur van Verzuim & Zo. Mannen en vrouwen versterken elkaar.”