In het Drentse zonnetje: Eetcafé De Kastelein, een gezellig bruincafé vol nostalgie in hartje Ruinerwold.

24/08/2020

Met enige regelmaat zetten wij een Drents bedrijf of ondernemer in het Drentse zonnetje. Deze keer: Eetcafé De Kastelein in Ruinerwold. Chris Westerbeek nam het café drie jaar geleden over van zijn ouders: “Mijn drijfveer is dat mensen hier met plezier komen.”

Het is 1984. Door de opkomst van winkelketens als Hema en Blokker krijgt het winkeltje van Klazien Westerbeek in hartje Ruinerwold het steeds lastiger. Maar wat dan? “Een café!”, oppert manlief Henk Westerbeek. Zo geschiedde, en het bleek een schot in de roos. Wie wat wil eten of drinken in Ruinerwold komt al snel uit bij eetcafé De Kastelein. Het café heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een eetcafé met een uitgebreide menukaart: van tosti’s tot ossenhaas. Het café staat ook bekend om de vele evenementen: Voorheen wedstrijden paalzitten, de nacht van Ruinerwold en de Franse markt. Tegenwoordig beerpong toernooien, het foodtruck festival Ruinerwold en regelmatig livemuziek.

Kindje

Henk en Klazien hebben inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Zoon Chris nam het café drie jaar geleden over. “Ik ben opgegroeid in het café. Mijn ouders hadden achterin het café een slaapkamertje waar ik ’s avonds sliep. Als het café sloot nam mijn vader mij op de rug weer mee naar huis.” Het lag wel in de verwachting dat Chris het bedrijf zou overnemen. Zijn broer had andere carrièreplannen. “Ik zag het ook als een gouden kans om het café over te nemen en ben blij dat ik kans gegrepen heb. Ik heb eerst elders ervaring in de horeca opgedaan. Mijn vader is inmiddels 65. Het werken in de nachtelijke uren begon hem op te breken. De koek was op. Vader en moeder zijn uiteraard nog wel betrokken bij het café. Mijn moeder doet nog de boekhouding en helpt met schoonmaken. Ik verplicht ze tot niks, maar verbiedt ze ook niet. Het café is hun derde kindje.”

Fietstoerisme

Café de Kastelein begon als een klein café waar je terecht kon voor je biertje en je sigaretje. In de loop der jaren kon je er ook terecht voor lunch en diner. “Nadat het café in 1999 is uitgebrand hebben mijn ouders het weer helemaal opgebouwd. In 2004 is het café uitgebouwd om meer eetgasten te kunnen ontvangen. Ook is de menukaart steeds uitgebreid. De ambitie om te groeien heb ik ook. Wij hebben een keuken van twee bij tweeënhalf. Dat is veel te klein. Ook merk ik dat we steeds vaker nee moeten zeggen omdat we vol zitten. In Drenthe ontwikkelt het fietstoerisme zich enorm en daar kunnen wij ook veel in betekenen. Ik woon nu nog achter het café, maar die ruimte ga ik gebruiken om de keuken uit te breiden en een zaaltje te creëren waar je in de sfeer van een bruin café een feestje kan vieren. De tekeningen zijn al klaar, maar corona gooide vooralsnog roet in het eten. Ook wij zijn twee maanden dicht geweest. Wij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om achterstallig onderhoud op te pakken. Toen we weer open mochten zijn we ook direct begonnen met afhaalmaaltijden.”

Welkom

Bij De Kastelein voelt een divers publiek zich welkom. Van jong tot oud, van boer tot zakenman, op klompen of in pak. “Dat is de kracht van ons café”, vertelt Chris, “Het is ook mijn drijfveer dat mensen met plezier hier komen en zich welkom voelen.” Dat blijk ook uit het feit dat de zoon van het gezin dat jarenlang teruggetrokken in Ruinerwold leefde bij Chris aan de bar een biertje kwam drinken waarop het inmiddels welbekende verhaal naar buiten kwam. “Een bijzonder ervaring. Drie dagen veel media. Daarna keerde de rust al snel weer”, reageert Chris nuchter. “Het is gebeurd en ik hoop vooral dat het goed komt met die jongen en het gezin een plekje in de maatschappij vindt.”

Lekker Drents!

“Ik ben geboren en getogen in Ruinerwold. Ik voel me thuis in Drenthe. Ik hou ook wel van de grote stad, maar vind het altijd fijn om weer thuis te komen. De rust en de nuchterheid. Lekker Drents!”