In het Drentse Zonnetje: Eetcafé Hegeman

09/07/2021

Met enige onregelmatigheid zetten we een Drents bedrijf in het zonnetje. Deze keer: Eetcafé Hegeman uit Schoonloo. Waarom? Elina van Zanten – die samen met haar moeder het eetcafé runt – liet zich afgelopen periode niet uit het veld slaan door lockdowns en andere coronamaatregelen. Ze bedacht eerst Hegeman’s Take Away, gevolgd door Hegeman’s Winterstekkie dat vervolgens door de seizoensverandering werd omgedoopt tot Hegeman’s Lentestekkie.

Eetcafé Hegeman in Schoonloo bestaat sinds 1966, maar de geschiedenis gaat eigenlijk nog verder terug, zo vertelt uitbater Elina van Zanten: “Mijn overgrootouders zijn in de jaren 20 van de vorige eeuw aan de overkant van de straat begonnen met café Klaassens. In de oorlog zijn mijn overgrootvader en oudoom gefusilleerd bij de molen in Schoonoord. Het verhaal gaat dat hij geallieerde parachutisten koffie had geschonken. Mijn oma en haar moeder hebben het bedrijf destijds voortgezet. In 1952 trouwde mijn oma Jantje Klaassens met Hendrikus Hegeman. Zij namen het café over en verhuisden in 1966 naar Hoofdstraat 16. In 1982 trouwde mijn moeder, Alie Hegeman, met Roelf van Zanten en namen zij het bedrijf over van mijn grootouders. In 2004 overleed Roelf aan de gevolgen van een ongeneeslijke ziekte en heeft mijn moeder het bedrijf tot 2014 met personeel voortgezet. Sinds 2014 werk ik bij mijn moeder in het eetcafé en doen we alles samen. Het is de bedoeling dat ik de zaak overneem, maar door corona hebben we dat uitgesteld.”

Creatief

“De coronatijd was zwaar”, blikt Van Zanten terug. “Niet alleen financieel. Voor mijn moeder is het bedrijf, sinds het overlijden van mijn vader in 2004, ook grotendeels haar sociale leven geworden. Ook dat werd door de lockdown stilgelegd. Veel was onzeker. We wisten lange tijd niet wanneer we weer open mochten. Maar door de coronamaatregelen werden we wel heel creatief. Eerst met Hegeman’s Take Away, en later met ons Winter- en Lentestekkie!”

Hegeman’s Take Away

“Tijdens de tweede lockdown in oktober zijn we gestart met Hegeman’s Take Away. Dat liep heel goed en genereerde inkomsten voor ons, maar het gaf niet heel veel reuring in het dorp. Daarom gingen wij op zoek naar iets anders. Het eerste idee was een oliebollenkraam, maar daar had ik wel twijfels over. Toen kwamen we op internet deze blokhut tegen. We besloten de blokhut op te halen uit Overijssel, hebben stroom aangelegd en een biertap en een koffiemachine geïnstalleerd. Zo konden we alles ‘to go’ aanbieden.”

Winterstekkie

Op 6 december draaide Hegeman’s Winterstekkie voor het eerst. Pieterpad wandelaars kwamen voor een kop koffie en mensen uit het dorp konden elkaar buiten ontmoeten. Op het plein tegenover het stekkie plaatste Van Zanten statafels met barkrukken. Richting Kerst was de blokhut gedecoreerd als kerststal, later in winterse sferen. “Hegeman’s Winterstekkie goes après-ski. En met de sneeuw die we hadden leek het wel Oostenrijk, fantastisch!”

Lentestekkie In het voorjaar werd Hegeman’s Winterstekkie omgedoopt naar Hegeman’s Lentestekkie. “Alles wat aan de winter refereerde hebben we vervangen voor lentedecoratie, behalve de kerstboom. Daar hingen we paaseieren in. Ook hebben we een paar assortimentswijzigingen doorgevoerd. Zo werd het broodje Unox een broodje brie en verdween de glühwein.”

Drenthe

Ondernemen in Drenthe is voor Van Zanten vanzelfsprekend. “Ik ben hier geboren en getogen. We zien hier ook veel toeristen. Steeds meer toeristen zijn verbaasd hoe mooi Drenthe is. En hoe gastvrij en vriendelijk wij Drenten zijn. Wij merken nu al dat het hartstikke druk is.”

Flexibel

“Ik kan ook niet onvermeld laten dat we veel steun hebben gehad van vrienden, ons personeel en onze vaste leveranciers. Door de flexibiliteit van onze leveranciers konden we een aantal zaken snel regelen, zoals de koffiemachine, de biertap en de bevoorrading van alle benodigdheden!”