In het Drentse zonnetje: H&P Moulding uit Emmen

01/07/2020

Elke maand zetten wij een Drents bedrijf of ondernemer in het Drentse zonnetje. Deze maand H&P Moulding uit Emmen van eigenaar-directeur Bart Labrie. H&P Moulding is een kunststofspuitgieterij dat kunststof onderdelen fabriceert voor de technische en de medische industrie. De afgelopen periode moest een deel van de normale productie even plaatsmaken voor onderdelen voor beademingsmachines.

H&P Moulding levert onderdelen voor verwarmingsinstallaties tot onderdelen voor staaroperaties. “Maar een van de bekendste producten die wij produceren is misschien wel het paarse slagroomspuitmondje dat bij de Vegters rolletjes geleverd wordt”, vertelt directeur-eigenaar Bart Labrie. De medische onderdelen worden gefabriceerd in een cleanroom, een stofarme ruimte, een soort operatiekamer voor het produceren van onderdelen voor medische machines. H&P Moulding levert de onderdelen aan Nederlandse en internationale bedrijven. De helft van de omzet komt uit het buitenland, de andere helft uit Nederland. En als Drents bedrijf heeft H&P Moulding ook een groot klantenbestand in Noord-Nederland.

Emmen

“Op onze huidige locatie zit al veertig jaar een spuitgietbedrijf”, vertelt Labrie. Het bedrijf is verschillende keren in andere handen terecht gekomen en kende verschillende benamingen. “Het bedrijf is groot geworden met afnemers als Honeywell, Sony Ericsson en Philips. Vijfentwintig jaar geleden begon het bedrijf producten te produceren voor laboratoria. Dat is later uitgebreid naar medische producten.”

Labrie nam het bedrijf zeven jaar geleden over. “Ik kom oorspronkelijk uit de kunststofverpakkingswereld. Dat heb ik een aantal jaar voor multinationals gedaan. Toen ik het bedrijf overnam zaten we in een moeilijke tijd, maar sindsdien zijn we flink gegroeid. Met name op het gebied van medische producten.”

Drenthe

Het gevestigd zijn in Drenthe kent voor- en nadelen vertelt Labrie. Hij is zeer te spreken over de samenwerking met de provincie, gemeente en met onderwijsinstellingen. “Met Kennispoort Drenthe (nu Ik Ben Drents Ondernemer, red.) hebben we veel contact. We maken indien mogelijk ook gebruik van verschillende regelingen en vouchers. Ons personeelsbestand is voornamelijk Drents, goed opgeleid en een constante factor. Het Noorden is niet zo bekend om haar maak- en kunststofindustrie, maar dat imago zijn we nu in de Dutch Tech Zone aan het verbeteren. Ook op het gebied van biokunststof zie je dat Drenthe actief is en zich ontwikkelt. Daar werken we hard aan mee. Zo ben ik voorzitter van SUSPACC, een bedrijvencluster dat zich inspant voor het inzetten van duurzame producten en materialen, en ben ik ook lid van de Program Board van de Dutch Tech Zone.”

Corona

De coronacrisis had natuurlijk ook gevolgen voor H&P Moulding maar niet alleen negatief. “Wij maken belangrijke onderdelen voor beademingsmachines”, vertelt Labrie, “Dat deden we al, maar op jaarbasis ging dat om relatief kleine aantallen. De vraag daarnaar explodeerde. Dus hebben we de productie van die onderdelen opgeschroefd. Andere klanten vonden we bereid om mee te schakelen zodat we onze aandacht daar volledig op konden richten. We hebben extra mensen aangenomen om alles op tijd de deur uit te krijgen. Andere klanten moesten daarom wat langer wachten op hun onderdelen maar waren vol begrip. Hartstikke mooi om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren.”

Zero-waste

Hoe de toekomst er voor het bedrijf uit komt te zien vindt Labrie lastig te zeggen. Duurzaamheid is wel een woord dat daarbij hoort. “Zero-waste is waar we naar streven. En het aandeel bioplastic en duurzame kunststoffen moet omhoog. We willen ervoor zorgen dat minder plastic uit China geïmporteerd komt en meer in de regio gefabriceerd wordt. Daar willen we ons in toerusten en profileren.”