In het Drentse Zonnetje: InVeenhuizen

28/09/2021

Met enige onregelmatigheid zetten we een Drents bedrijf in het Drentse zonnetje. Deze keer: InVeenhuizen uit Veenhuizen. Waarom? Peter Bos raakte door corona zijn baan kwijt en ging vervolgens onder de naam InVeenhuizen rondleidingen geven in het voormalig gevangenisdorp.

“Ik had net gehoord dat ik mijn baan als interimmanager kwijtraakte en zat met mijn zoon een frikandelletje te eten bij de snackbar hier in Veenhuizen. Ik zag alle drukte en dacht: daar kan ik wel iets mee.” Aan het woord is Peter Bos. De 50-jarige gids verhuisde op zijn vijfde naar Veenhuizen. “Mijn vader kreeg hier een baan en, alhoewel het niet meer verplicht was, verhuisden we wel naar Veenhuizen. Ik heb hier mijn hele lagere en middelbare schoolperiode gewoond. Daarna ging ik het leger in, werkte voor justitie, haalde mijn hbo-diploma en begon voor mijzelf als project- en interimmanager. Zo heb ik verschillende bedrijven van binnen gezien. Als laatste werkte ik voor een Zweeds bedrijf en toen kwam corona en kon iedereen vertrekken.”

Rondleidingen

“Ik besloot het roer om te gooien en rondleidingen te geven over het terrein van Veenhuizen. Het dorp kent veel bijzondere plekken en er zijn zoveel verhalen te vertellen. Ik heb dat wijdverbreid verkondigd en werd daarbij ook geholpen door de ondernemers in Veenhuizen. Zo kreeg ik veel free publicity en ging het vrij snel vrij goed.
Ik geef nu elke zaterdag en zondag een grote rondleiding van 2,5 uur waar je je voor kunt aanmelden. Na 2,5 uur heb ik nog lang niet alles verteld wat ik te vertellen heb. Uiteraard zijn de rondleidingen op hoofdlijnen hetzelfde, maar verder is geen rondleiding gelijk. De rondleidingen zijn interactief. Het publiek kan vragen stellen en op de meeste vragen heb wel een verhaal als antwoord.

Daarnaast bied ik ook maatwerk. Samen met de andere ondernemers hier in Veenhuizen bieden we groepsarrangementen en dagvullende programma’s. We zitten in Veenhuizen hypercentraal in Noord-Nederland. Bedrijven kunnen hier vergaderen, eten en overnachten. Daarnaast organiseren we hier activiteiten als een bierproeverij in Maallust.”

Unesco werelderfgoed

Eind juli kreeg Veenhuizen als onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid de status van werelderfgoed van Unesco. “Een dag later zag ik al veel meer bezoekers. De aanvragen voor rondleidingen lijken ook toe te nemen, maar omdat ik geen gewoon jaar achter de rug heb is dat wat lastig te beoordelen. Uiteraard ben ik er ontzettend blij mee dat de Koloniën de status van werelderfgoed hebben gekregen. Het toont eens te meer hoe bijzonder deze omgeving is.”

Drenthe

Ik ben opgegroeid in Veenhuizen. Er kwamen niet veel buitenstaanders en het was heel veilig. Heel ironisch kregen we als kinderen in Veenhuizen in de jaren 70 heel veel vrijheid. Ondernemen in Drenthe vind ik heel fijn. Ik werk vooral met mensen uit Drenthe en Groningen. Lekker noordelijk en nuchter, ja is ja en afspraak is afspraak. Als je elkaar vertrouwd is het goed. Tegenwoordig moeten we het juist hebben van buitenstaanders.

Droombaan

“Mijn droombaan was vroeger om F16-piloot te worden. Dat zit er niet meer in, maar als ik moet kiezen tussen werken onder tl-licht op kantoor of hier in mijn oude dorp vertellen over vroeger dan is de keuze snel gemaakt!”