Industrieel 3D-Printcluster start proeftuin en zoekt MKB bedrijven die overwegen om 3D printen te gaan toepassen.

03/09/2019

Het kenniscluster 3D metaal printen Noord Nederland heeft de naam aangepast naar Industrieel 3D-printcluster. Dit omdat printen met kunststoffen een behoorlijke vlucht neemt en een goed alternatief is voor veel metalen onderdelen. Roelof Vedder van Revamo en Ramon Jeuring van Getech zijn actief binnen deze industrieel 3D-Printcluster. Op dit moment loopt een subsidietraject om een, zoals ze het nu zelf nog noemen, Proeftuin Industrieel 3D-Printen op te zetten.

Roelof Vedder is als voorzitter actief en Ramon Jeuring als Business Developer vanuit GeTech. Zij hebben samen met de andere leden de eerste investeringen gedaan om het project op te starten. In de proeftuin is Ramon Jeuring zijn rol het coördineren van de dagelijkse activiteiten, netwerken en contact onderhouden met participanten.

De proeftuin heeft als doel het bieden van een kenniscentrum voor alles wat te maken heeft met 3D printen. Samen met het nu al grote en professionele netwerk van MKB-bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstanties en toeleveranciers willen zij graag het aanspreekpunt worden voor Additive Manufacturing/3D-print gerelateerde vraagstukken en uitdagingen. Ook komen er 3D printers te staan zodat er prototypes en industriële onderdelen geprint kunnen worden. De provincie Drenthe ondersteunt het programma. Ramon: “In de rest van Nederland wordt al veel meer geëxperimenteerd. Wij lopen in Noord-Nederland toch wat achter. Daar willen wij samen met onze leden verandering in brengen, om zodoende het kennisniveau in het noorden van Nederland naar een hoger plan te tillen”.

Roelof geeft aan het cluster verder te willen uitbreiden: “We moeten voorbereid zijn op de nieuwe economie. Daar willen we iedereen graag in betrekken, juist ook in deze nieuwe fase van het ontwikkelen van de proeftuin. Wij bieden het MKB de mogelijkheid om hierbij laagdrempelig aan te sluiten”.

Tijdens de TIV in Hardenberg, de beurs voor de maakindustrie, is een informatiebijeenkomst gepland voor leden en belangstellenden. Hier zal worden uitgelegd wat de vereniging doet, welke mogelijkheden er zijn om te participeren en zal de opzet van de proeftuin worden uitgelegd. “Een prachtige gelegenheid om kennis te maken”, aldus Ramon Jeuring. “Ook Johan Pragt zal vertellen over hoe kennis is om te zetten naar de praktijk en er is plaats voor een gezamenlijke discussie en terugkoppeling vanuit de bedrijven”.   

“Elke partij die interesse heeft willen wij laagdrempelig toegang bieden tot het cluster. Hiervoor zijn meerdere verschillende mogelijkheden om te participeren opgezet”, vertelt Roelof Vedder, “Deze presenteren we op de TIV. Uiteindelijk is het doel van de proeftuin het opzetten van een goede en zelfstandige opererende business en andere bedrijven aan te zetten om ook deze technieken toe te passen.”

Meer informatie over de presentatie van de Vereniging Industrieel 3D-Printcluster:

Donderdag 19 september TIV-beurs Hardenberg.

Start om 19.00 uur.  De presentatie wordt gegeven in één van de zalen. Bezoekers kunnen gedurende de TIV informatie ophalen bij de stand 540 van GeTech BV.

Aanmelden heeft de voorkeur: metaalprintcluster@gmail.com.