Innofest
Negen van de tien innovaties faalt. Vaak omdat een prototype onvoldoende getest wordt voordat het op de markt gebracht wordt. Meestal wordt er wel gebruikersonderzoek gedaan of in het lab getest of een prototype werkt, maar veel minder vaak worden prototypes echt in de praktijk getest voordat de sprong naar de markt gemaakt wordt.
Innofest (w.o. healthfest) doet daar wat aan en zet acht vooraanstaande Nederlandse festivals in om innovaties te testen. De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Zo kunnen startups, bedrijven, ondernemers en studenten hun prototypes grondig in de praktijk testen voordat ze naar de markt gaan.
Dit werkt omdat een festival een soort tijdelijke minimaatschappij is. Net als in het echt zijn daar uitdagingen op gebied van onder andere energie en afval. Ook festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin gelijk als in de echte wereld: ze bewegen, eten en ze slapen. Het verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat. Dat maakt festivals een perfecte testomgeving om samen te werken aan prototypes en experimentele technieken. En als een innovatie op een festival werkt, dan kan het ook in de echte wereld werken.
In de trendpaper gaat InnofestĀ op basis van wetenschappelijk onderzoek, gesprekken met inhoudelijk deskundigen en hun eigen lessons learned dieper in op deze ontwikkelingen. Innofest denkt namelijk dat startups die hierbij aanhaken hun wereldverbeterende innovaties de kans geven die ze verdienen. Kortom: test, faal en verdien geld.