Aanmelden nieuwsbrief

De juiste koers naar innovatie

Innoveren is vooroplopen. Vernieuwen. Doorpakken. Innoveren is hartstikke slim, want zo blijf jij jouw concurrenten voor. Bij innoveren horen echter ook risico’s. Want zitten jouw klanten eigenlijk te wachten op nieuwe technieken? En verloopt alles wel zoals je gepland had? Soms wil je innoveren, soms moet je. Wat je situatie ook is; wij zijn er voor jou als Drentse doorpakker!

Concurrentiepositie

Je moet als bedrijf innoveren om je huidige positie op de markt te behouden of in de toekomst zelfs te verbeteren. Als je niet de mogelijkheid hebt om meerwaarde te bieden aan je klanten, loop je het risico dat je product of dienst zijn relevantie voor de klanten verliest. Het kan voorkomen dat de behoefte van je klanten verandert, op dat moment is het belangrijk dat je op tijd met die wensen mee verandert. Het gaat dan niet alleen om het bedenken van nieuwe diensten en producten, maar innovatie kan ook bestaan uit het verbeteren wat je op dit moment al aanbiedt. Kijk voor bijvoorbeeld naar de markten, zijn er nieuwe markten waar jij kan instappen, of zijn er verbeteringen in bedrijfsprocessen die eventueel progressie kunnen opleveren?

Producten hebben een kortere levenscyclus

Veel producten hebben een steeds kortere levenscyclus. De ontwikkelingen op de markt halen elkaar in en veel producten worden gekannibaliseerd. Om mee te kunnen doen in deze ontwikkeling is het belangrijk om je product en het productieproces te blijven vernieuwen en verbeteren. Doordat je nieuwe manieren vindt om bijvoorbeeld duurzaam of goedkoper te produceren, kiezen mensen sneller voor jouw producten. Naast dat mensen blijven kiezen voor jouw producten kan je ook een nieuwe doelgroep aanspreken.

Onderscheid je van je concurrenten

Wanneer je gaat innoveren ben je continu bezig om je te onderscheiden van je concurrenten. Prijs is op dit moment nog steeds een concurrentiewapen, maar heel erg veel bedrijven kiezen niet voor deze strategie. De focus op onderscheidend vermogen is vaak een betere strategie. Door innovatie producten, processen en ideeën kun je je onderscheiden van je directe concurrenten. Geef je klanten een reden om jouw producten of diensten af te nemen. Bied hen iets nieuws dat waarde toevoegt aan hun leven of hun werk. Innovatie kan een ondernemer door meer verkoop en hogere marges, productiever te zijn en kosten te besparen helpen bij het groeien. Bij het vernieuwen is het natuurlijk wel goed dat de kwaliteit gewaarborgd blijft en het opbouwen van  samenwerkingsverbanden en relaties niet in het gedrang komt.

Ga met de tijd mee

Wanneer ondernemers niet innoveren lopen ze het risico om de nieuwe marktmogelijkheden te missen of een groot marktaandeel te verliezen aan concurrenten die wel innoveren. Bij Ik Ben Drents Ondernemer kijken we samen naar de mogelijkheden binnen jouw bedrijf. Waar zou jij eventueel kunnen innoveren waardoor jouw bedrijf verder kan groeien?

Handige tools

Ik Ben Drents Ondernemer biedt jou verschillende praktische tools waarmee wij jou als ondernemer kunnen helpen met jouw innovatieplannen. Deze tools hebben we voor je verzameld in het vakje ‘Handige tools’. Daarnaast kan je in gesprek gaan met één van onze adviseurs over innoveren. . Zij helpen je graag op weg.

Neem contact op met een adviseur

Deze ondernemer ging je voor