Hoe bescherm ik een idee of product?

Je hebt een nieuw idee, (mode-)ontwerp, songtekst, film, scenario, uitvinding of prototype. Dan wil je vast niet dat anderen er met dat idee vandoor gaan. Je kunt alvast wettelijk laten vastleggen dat jij de eerste bent met dat idee. Dat kan goed van pas komen als een ander jouw idee claimt. Wil je het ook wettelijk beschermen? Dan moet je jouw idee hebben uitgewerkt.

Je kunt jouw idee laten vastleggen in het i-DEPOT van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Het i-DEPOT is een dagstempel als bewijs dat het idee op een bepaalde datum door jou is bedacht. Net zoals een akte van de notaris biedt het i-DEPOT jou geen bescherming. Wel heb je hiermee een wettelijk bewijs, wanneer iemand anders jouw idee claimt. Als jij jouw idee voldoende hebt uitgewerkt, kun je het beschermen met een intellectueel eigendomsrecht.

Simpel online

Een idee vastleggen in het i-DEPOT is snel en simpel online te regelen via een inlogaccount. Het is ook mogelijk om een bewijs van registratie per post te ontvangen. Jij legt jouw idee vast voor een termijn van vijf jaar. De kosten zijn:

  • € 35 voor het digitaal vastleggen.
  • € 45 voor een bewijs van registratie per post.

Leg direct je idee vast, zie: I-Depot