HTSM-cluster Drachten

Innovatiecluster Drachten is een internationaal werkend ecosysteem van samenwerkende High Tech bedrijven en kennisinstellingen in Noord-Nederland die vooroplopen met innovaties en concurrerend zijn in de wereldmarkt.

Onze bedrijven werken samen aan de oplossingen voor de grote uitdagingen van de toekomst. Wij noemen dit de Big 5 van de High Tech:

  • 3D metal printing; unieke combinatie van 3D printing, fundamentele metaalkennis & (ECM) postprocessing technologieën;
  • Remote sensoring en big data; het op afstand verbinden van apparaten, instrumenten en machines en data verzamelen, overbrengen, opslaan, analyseren en handelen;
  • Robotics; het ‘manarm’ of zelfs ‘manloos’ laten functioneren van high tech systems bij klanten en in fabrieken;
  • Visual intelligence; unieke combinatie van cameratechnieken, big data en neurale netwerken;
  • All electric propulsion; 100% emmissieloos aandrijven van systemen door elektrische aandrijftreinen inclusief high performance PV (100% renawable).
    Hart van High Tech

Hart van High Tech

Dat kan door de unieke samenwerking van de R&D-afdelingen, waarin onderlinge concurrentie heeft plaatsgemaakt voor het versterken van elkaar. Het resultaat is meer dan 50 nieuwe productintroducties per jaar wereldwijd, die mensenlevens redden, de bediening van complexe systemen kinderlijk eenvoudig maken, producten afstemmen op de individuele wensen en behoeften van consumenten en data toegankelijk maakt om de kwaliteit van voedsel te verbeteren. Zo vormen onze bedrijven ‘The heart of the smart factory region’ van Noordwest-Europa.

‘Where great minds work’

Werken bij Innovatiecluster Drachten betekent bijdragen aan oplossingen voor de toekomst. Ruim 3.500 gemotiveerde professionals, van academisch geschoolden tot productiemedewerkers hebben bij ons gekozen voor een carrière in de High Tech industrie. Samen vinden ze het een uitdaging om met elkaars kennis hoogwaardige en unieke producten te ontwikkelen én die bovendien zelf te produceren. Dat kan omdat concurrentie heeft plaatsgemaakt voor elkaar versterken.

Maakindustrie

Naast het zwaartepunt van de private R&D in Noord-Nederland vormen wij een hoogwaardige High Tech maakindustrie, die uniek is voor Noord-West Europa. Aantrekkelijk voor werknemers die zich verder willen ontwikkelen met een toekomstgerichte carrière in de High Tech industrie. Aantrekkelijk voor andere High Tech bedrijven, die door het delen van kennis en elkaars faciliteiten een voorsprong hebben op de concurrentie.

Kennis

Door de samenwerking op basis van kennisuitwisseling groeit er in Noord-Nederland een uniek high tech ecosysteem. Kennisinstellingen haken aan, waaronder de universiteiten van Groningen en Twente, de noordelijke hogescholen NHL en Hanzehogeschool en ROC Friese Poort. Niet alleen voor het doen van onderzoek en research, maar vooral ook door het opdoen van stage- en werkervaring in een hoogwaardige technische omgeving. Daarnaast hebben we programma’s voor het delen van faciliteiten, speciale loopbaan- en talentontwikkelingsprogramma’s voor zowel MBO als HBO/WO geschoolden en een speciaal programma waarin we high tech start-ups begeleiden.