Digital Art Factory (DAF) is een plek waar kunst en techniek samenkomen. Het is ook een plek waar jongeren samenkomen, leren en experimenteren. DAF begon als proeflab, en is dat eigenlijk nog steeds, waar de meest wilde ideeën worden onderzocht én uitgevoerd. DAF is ook een plek waar de ondernemerszin van jongeren wordt gestimuleerd met resultaten als een buttonmachine en projecten met het Drents Museum. DAF is niet alleen zeer interessant voor jongeren, maar ook voor ondernemers die echt out-of-the-box durven gaan.
“Een plek als DAF is een droom voor mij”, vertelt coördinator Raymond van Es, “Het is een plek waar creativiteit, techniek, kunst en exacte vakken samenkomen. Dat heb ik zelf gemist toen ik die leeftijd had. De jongeren leren hier van elkaar. De insteek is om mogelijk te maken wat zij willen. Het eindproduct is niet het belangrijkste. Als jongeren zeggen ‘Ooit wil ik dit of dat gaan maken’ dan zeggen wij: ‘Nee, dat gaan we nu gewoon doen’. Hoe ingewikkelder hoe toffer. Het leukste is als ze hier zitten en iemand opeens met een briljant idee komt en ze dat uitvoeren.”
“Jongeren leren hier om te leren, bijvoorbeeld door het zoeken van tutorials op internet, en ze leren ook heel veel van elkaar. Zoals een tienjarige jongen die een zestienjarige leert programmeren. Ze hebben allemaal hun eigen expertise. Ook het sociale aspect is interessant. De jongeren komen van verschillende scholen in de leeftijd van 10 tot 25 jaar. Sfeer is belangrijk. Iedereen wordt geaccepteerd zoals hij of zij is. DAF is hun plek.”
Projectorganisatie
DAF is, als onderdeel van ICO Centrum van Kunst en Cultuur, gevestigd in Podium Zuidhaege in Assen. “Het ICO is een kunstencentrumen exploiteerde tot 2014 ook het gebouw tot we het hebben overgedragen aan Zuidhaege”, vertelt directeur Wytze de Vries. “Het ICO was voorheen vooral een plek voor alle kunstdisciplines. Tegenwoordig zijn wij een projectorganisatie voor onderwijs en amateurkunst. In 2018 deden wij 274 projecten en bereikten daarmee 143.066 mensen, vooral kinderen. Veel van wat wij doen vindt ook plaats op scholen.” Het ICO is actief in de gemeente Assen, Aa en Hunze, Tynaarlo, Noordenveld en Midden-Drenthe.
Innovatiespeelplek
“DAF is een van de eerste ideeën die het ‘nieuwe’ ICO ontwikkelde en begon letterlijk als proef“, vervolgt De Vries, “Het idee voor DAF lag destijds bovenaan de stapel. Ik was daar vreselijk enthousiast over. Het refereert aan een maatschappelijke tendens. In plaats van de traditionele manier van onderwijs is er tegenwoordig behoefte aan andere vormen, plaatsen en aan experimenteren. Jongeren willen veel meer zelf bepalen wat ze willen leren. In het kader van ‘niet praten, maar gewoon doen’ ging DAF in februari 2016 van start. DAF inspireert ook de andere dingen die we doen. Daar ben ik blij mee. DAF is de innovatiespeelplek binnen het ICO.”
Hackerman
DAF kenmerkt zich door de combinatie kunst en techniek. Die combinatie van het visuele creatieve en het technische creatieve leidde tot verschillende resultaten. “Een goed voorbeeld daarvan is Hackerman”, vertelt Van Es. “Het is een game waarin kinderen in de huid van een hacker kruipen. Hackerman is gemaakt door twee jongens waarvan de een de vormgeving voor zijn rekening nam en de ander het programmeren.”
Experimenteren
“DAF is ook een denktank. De jeugd hier is gewend om te experimenteren. Zo ontstaan continue ideeën. Wij zijn door het UMCG gevraagd om mee te denken om voor bedlegerige patiënten een game te ontwikkelen die met de benen moet worden bestuurd om die spieren te gebruiken. UMCG was heel tevreden over onze aanpak omdat er meegedacht wordt over alle mogelijkheden. Dat brainstormen is ook onze kracht.” Zo ontstond ook de 360⁰ video voor de tentoonstelling ‘Egbert Streuer: Nederlands meest succesvolle wegracecoureur’ in het Drents Museum. Tijdens het bekijken van deze video waan je je coureur of bakkenist op het TT circuit in Assen. De video is gefilmd vanaf een motor met zijspan. Het experimenteren met deze techniek begon in DAF.
Drents Museum
Die samenwerking met het Drents Museum smaakt naar meer vertelt De Vries. “Wij willen verder samenwerken met bedrijven in de regio. Toen we met DAF begonnen wilden we ook het ondernemerschap van jongeren stimuleren. Nu, drie jaar verder, zien we een aantal voorbeelden. Zo verkennen we het veld in samenwerking met de Ondernemersfabriek Drenthe, staan we op verschillende evenementen met ons green screen en de virtuele expositie en komen jongeren ook zelf met ideeën.”
Pitchen
“Als onze jongeren iets willen moeten ze dat eerst pitchen”, vult Van Es aan, “Zo zijn we aan een buttonmachine gekomen. Dat leek hun een goed idee. Wat kost het? Hoeveel buttons kan zo’n machine maken? Waar kun je die verkopen? Wanneer is de machine terugverdient? En nu hebben we dus een buttonmachine. Hetzelfde gold voor een 3D-printer. Ik was er eerst niet zo’n voorstander van, maar na een pitch van één van de jongens was ik om. Wij gebruiken de printer nu zelfs om onderdelen te printen om de printer zelf te upgraden en inmiddels ontwerpen we ook weer 3D dingen die we zelf kunnen printen.”
De Vries: “Ik spreek veel partijen over het belang van het ontwikkelen van hun innovatief vermogen. Daarvoor is een DAF-omgeving ideaal. Het is de essentie van DAF en de uitdaging om af en toe een project of resultaat te genereren om met onderwijs of bedrijven te delen. Wij denken dat DAF heel interessant kan zijn voor bedrijven, en bedrijven zijn ook interessant voor ons om onze projecten in de markt te kunnen zetten.”Interesse? Bedrijven kunnen vrijblijvend contact opnemen met DAF om eens van gedachten te wisselen. dafassen@gmail.com of 0592 305 700. Zie ook: www.digitalartfactory.nl.