Jollein: internationale trendsetter uit Assen

03/04/2018

In onze nieuwe rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven die ooit een voucher hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat heeft het bedrijf er mee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: Smits Assen BV (Jollein). Smits Assen BV, groothandel in babykamer-textiel en -accessoires, heeft in de afgelopen vier jaar een verdubbeling van de omzet gerealiseerd, door te bouwen aan het eigen merk Jollein. Mede dankzij een groeivoucher van het programma Ik Ben Drents Ondernemer.

China

De in 1973 opgerichte Asser handelsonderneming had het merk Jollein altijd al, maar deed er niet zo veel mee. In 2013 besloot eigenaar Wim Smits te investeren in een campagne en een webshop om Jollein nieuw leven in te blazen. Dat is gelukt. Het assortiment vindt wereldwijd aftrek. Momenteel is Smits bezig om China -waar de artikelen ook worden gemaakt- als afzetmarkt te veroveren.

‘Het klinkt misschien vreemd om Chinese artikelen vanuit Nederland te verkopen in China, maar Chinezen zijn verzot op het label ‘Dutch design’. Daar spelen we graag op in vanuit Assen, als internationale trendsetter.’

Witterstraat

De vader van Wim Smits, ook Wim geheten, begon in 1973 vanuit een unit aan de Witterstraat. Hij kocht stoffen in, liet er babytextiel-artikelen van maken en verkocht dit aan speciaalzaken. In 1989 verhuisde het bedrijf naar de Stelmakerstraat, in 1994 kwam er een pand bij aan de Klompmakerstraat en in 1999 vestigde Smits zich op de huidige locatie aan de Diepstroeten. Een sterke zichtlocatie, waar dagelijks duizenden automobilisten de naam Jollein zien. En vanwaar momenteel alweer naar een nieuwe en grotere locatie wordt uitgezien, want door de recente groei en de ambities in China is verdere uitbreiding noodzakelijk.

Pieter Diphoorn

Wim junior nam in 2002 het bedrijf over van zijn inmiddels overleden vader, met export- en groei-ambities. Die heeft hij gerealiseerd. Eerst de export, naar 30 landen. In 2013 werd het tijd voor een nieuwe uitdaging: groei. Dat gebeurde door rebranding van het eigen merk Jollein. Met drie jaar later een nieuwe impuls: ‘Ik raakte in 2016 op een netwerkbijeenkomst in gesprek met adviseur Pieter Diphoorn, die me op de groei-voucher van Ik Ben Drents Ondernemer wees. Daarmee konden we een marktonderzoek verrichten, marktpositionering bepalen, een webshop voor business-to-consumer beginnen en seo-marketing voor de webshop opzetten. Inmiddels hebben we twee marketeers fulltime aan het werk.’ Naast de marketeers werkt er een team van vier designers onder leiding van Smits echtgenote Marrit aan het trendsettende Dutch design label. In totaal werken er nu 30 mensen.

Instagram en YouTube

De groei en de verdubbeling van de omzet in de afgelopen vier jaar is vooral via de bestaande klanten -babyspeciaalzaken in binnen- en buitenland- gerealiseerd en niet via de webshop: ‘De webshop is er vooral om het merk neer te zetten. We gaan ook niet mee met de prijzenslag van grote online spelers, we rekenen adviesprijzen. Toch verkopen we regelmatig iets, omdat klanten fan van het merk zijn en bewust naar de Jollein-webshop toe gaan en omdat we er soms hele specifieke producten aanbieden. We zijn trendsettend en krijgen veel klanten via social media. We proberen daar te zijn waar onze jonge en tijdelijke doelgroep is. Momenteel is dat steeds minder op Facebook, en meer op Instagram en YouTube, waar we bloggers en vloggers sponsoren.’ Wie benieuwd is hoe dat werkt: kijk maar eens naar de vlogs van Annic ten Duis en Kelly Caresse, twee populaire Nederlandse vloggers die door Jollein worden gesponsord.

Info: www.jollein.com.