Kate Raworth heeft het noorden geïnspireerd!

26/06/2018

Noord Nederland wil de transitie maken naar een Circulaire en Inclusieve Economie. Daarvoor is nog veel nodig, onder andere anders denken en organiseren. Om succesvol te zijn, moeten alle betrokken partijen hier gericht aan samenwerken: bedrijven, overheid en onderwijs. Daarvoor zijn ook nieuwe inzichten nodig, nieuwe verhalen, nieuwe denkmodellen. De provincies Fryslân, Groningen en Drenthe zijn er erg trots op dat Kate Raworth tijd vrij heeft gemaakt om haar verhaal in Assen te houden.

In Assen was het event binnen vier dagen volledig volgeboekt waardoor er uit is geweken naar een grotere locatie. Twee weken later is de grote zaal van De Nieuwe Kolk ook volgeboekt met studenten, ondernemers, het bedrijfsleven en de overheid. Blijkbaar is de wereld toe aan een nieuwe economie en is Noord Nederland er ook klaar voor.

De lezing van Kate is hier te zien.

Wat is de Donuteconomie?

Het is een nieuwe economie in dienst van de mens in plaats van andersom. Kate Raworth biedt een alternatief omdat het huidige economische model ten koste gaat van de mensen en de planeet waarop wij leven. Haar visie roept bij de klassieke economen veel weerstand op, wereldwijd trekt zij echter volle zalen. Haar concept van de Donuteconomie sluit perfect aan bij de ambitie van Noord Nederland en kan als kompas dienen voor het transitieproces.

De provincie Drenthe gaat aan de slag met de ‘betekenis economie’. Dit concept is min of meer een praktische vertaling van het meer macro georiënteerde concept van de Donut Economie. De betekenis Economie biedt dus voor bedrijven (en burgers en overheid) een mogelijkheid om daadwerkelijk aan de slag te gaan. De provincie Drenthe is van plan rondom de betekenis economie een soort aftrap te organiseren. Deze aftrap laat zich perfect combineren met het bezoek van Kate Raworth.