KEAPS uit Havelte innoveert de parkeergaragemarkt

30/01/2020

KEAPS is een innovatieve startup uit Havelte. Voor de nog altijd traditionele markt van parkeergarages ontwikkelden vader Jantinus (77) en zoon Arnaud Kappe (49) een volautomatisch parkeersysteem dat op minder vierkante meters meer auto’s kan bergen. ”KEAPS is een betrouwbare, ruimtebesparende en veilige oplossing voor een groeiend ruimteprobleem.”

“Het idee voor KEAPS ontstond een aantal jaren geleden toen mijn vader na een evenement terugkwam bij zijn auto in een parkeergarage en bleek dat zijn auto was opengebroken.” Aan het woord is Arnaud Kappe, samen met zijn vader eigenaar en ontwikkelaar van KEAPS. “Hij is toen gaan nadenken of hij daar een oplossing voor kon bedenken. Met mijn oude K’nex en Lego maakte hij een maquette van een parkeergarage die veilig en eenvoudig is. Gezamenlijk hebben we het idee verder ontwikkeld om te komen tot een innovatieve volautomatische parkeergarage met als pijlers: eenvoud, standaardisatie en veiligheid. Zo ontwikkelden we het KEAPS-model.”

KEAPS staat voor: Kappe Easy Automatic Parking System. Door middel van een roterende lift en een kamsysteem wordt de auto automatisch (zie bijgaande animatie) vanaf de ingang naar een parkeerplek gebracht en weer terug. KEAPS kent een groot aantal voordelen ten opzichte van traditionele garages. De automobilist hoeft de parkeergarage niet meer in te rijden en een lege plek zoeken. Dat scheelt tijd en zorgt tegelijkertijd voor minder uitstoot van schadelijke stoffen. Het bouwen van een traditionele parkeergarage duurt minimaal een half jaar. Een KEAPS-garage staat binnen twee weken en dat kan nog sneller. Dat maakt het ook mogelijk om KEAPS mobiel in te zetten voor evenementen.

Prototype

In Havelte, de woonplaats van vader Kappe, hebben vader en zoon een prototype gebouwd zo hun innovatie gerealiseerd. De volgende stap is het in de markt zetten van hun product. “Het mobiliteitsprobleem geldt vooral in dichtbevolkte gebieden. We richten ons daarom in eerste instantie op de parkeergaragemarkt. We hebben ook naar andere markten gekeken. De toreninnovatie die wij ontwikkeld hebben kan ook ingezet worden om grote goederen op te slaan zoals polyester sloepen of grote industriële materialen en halffabricaten, maar ook bij het rijpproces van kazen die met enige regelmaat gedraaid moeten worden kan ons systeem worden toegepast.”

Over 5 jaar

“Ik ga ervan uit dat wij over vijf jaar al heel veel parkeergarages wereldwijd hebben weggezet. Binnen een jaar willen we de eerste KEAPS-garage commercieel hebben gebouwd. Dan kunnen we ook aantonen dat ons systeem in de praktijk werkt en door de eindconsument, de automobilist, geaccepteerd wordt. Als dat een succes is, en daar zijn we van overtuigd, gaan we ons product internationaal wegzetten. Er zijn veel wereldsteden die een probleem hebben met parkeren. Het zou zomaar eens heel snel kunnen gaan!”

www.keaps.nl