Kram en Meersma: Coachend Schuldsaneren

04/02/2019

Jeanette Kram en Jeannette Meersma startten op 1 september 2017 hun bedrijf Kram & Meersma Schuldhulpverlening, Coaching en Mediation. Hun specialisme: Schuldhulpverlening voor (ex)ondernemers. “Wij richten ons op ondernemers die in zwaar weer zijn geraakt. Vaak gaat het over het saneren van schulden, maar naast het feitelijk saneren van die schulden is het voor ons ook belangrijk dat de ondernemer gecoacht wordt op ondernemersvaardigheden, zodat de ondernemer met een schone lei verder kan en toekomstbestendig is geworden door gedragsverandering.”

“Een sanering is voor veel ondernemers een lastig traject waarin we veel vragen van de ondernemer. Er wordt gevraagd of je als ondernemer alles op tafel wilt leggen, zowel privé als zakelijk”, vertellen de gedreven ondernemers. “Sanering gaat over het opruimen van het verleden en ruimte maken voor de toekomst. Daarbij besteden we veel aandacht aan het gedrag wat heeft geleid tot de financiële situatie.”

Beide Jean(n)ettes werkten voorheen als freelancers voor een ander bedrijf. Hun gezamenlijke geschiedenis gaat twintig jaar terug. “Wij hebben bij verschillende organisaties samengewerkt, zowel voor particulieren en ondernemers. Wij zijn voor onszelf begonnen omdat wij door onze ervaring een visie hebben ontwikkeld over onze dienstverlening. Voor ons is het belangrijk dat het persoonlijke aspect van de ondernemer aan bod komt. Daar besteden wij veel tijd en aandacht aan. Onze samenwerking klikt heel goed, we kunnen goed met elkaar sparren, hebben onze eigen talenten en rollen en we vullen elkaar heel goed aan. Daarbij komt dat we zelf ondernemer zijn en dat spreekt ook onze klant aan.”

Kram & Meersma bestaat nu meer dan een jaar en de zaken gaan goed. “Wij hebben onze eerste verjaardag gevierd”, vertellen ze lachend. “We hebben heel hard gewerkt om aan de kwaliteitseisen van de branchevereniging NVVK te voldoen. Door aan de kwaliteitseisen te voldoen van de NVVK word je door schuldeisers als serieuze partner gezien. De kwaliteitseisen schrijven voor hoe een schuldregeling procedureel en financieel moet worden uitgevoerd. Het is voor onze ondernemers belangrijk dat we deze stap hebben genomen en zo kort na onze oprichting al lid zijn geworden.”

“Er is een groot verschil tussen particuliere en zakelijke klanten. Een ondernemer, die onderneemt en maakt per definitie nieuwe schulden. Dat hoort bij het ondernemen, dat behoeft bij het vinden van de oplossing extra aandacht. Ondernemers zijn ook vaak pittige mensen om mee te werken. Ze hebben eigen ideeën en zijn soms net ‘Pippi Langkousen’ en leggen bij ons op tafel hoe ze het willen. Samen met de ondernemer gaan we het gesprek aan over de regels van de schuldsanering en hoe zij als ondernemer daar mee om kunnen gaan. Vaak zijn er juridische complicaties die de nodige aandacht behoeven en waarvoor een passende oplossing gevonden moet worden. Dit kan niet altijd bereikt worden door eigen keuzes. Soms worden door procedures keuzes voor je gemaakt. Dat is voor ondernemers soms lastig te accepteren. Een ondernemer moet leren vooruitkijken, prognoses maken en niet ad hoc beslissingen nemen. Alles om financieel fit te zijn. Daar komen wij steeds op terug. Welke stappen moet een ondernemer zetten en welke vaardigheden op financieel vlak zijn nodig?”

“Als het gaat om doorzettingsvermogen en zelfmanagement dan raakt dat de ondernemer in zijn of haar persoon. Wij spreken mensen aan op hun (financiële) gedrag. 
We coachen de ondernemer door een spiegel voor te houden, we zijn laagdrempelig, gaan op huisbezoek en communiceren direct. Financiële problemen doen de onderneming wankelen. Dat moet eerst opgelost zijn voordat we echt aan coaching toekomen. Als je schuld hebt heb je stress en stress maakt dat je bij de dag leeft en niet meer vooruitkijkt terwijl dat juist is wat een ondernemer nodig heeft. Je kunt iemand niet coachen als de stress heel hoog is. Die stress moet eerst worden weggenomen. Vervolgens is coaching nodig om het traject echt te laten slagen.”

De toegang tot hulp is soms moeilijk te vinden in de brei die je via Google vindt. Je moet maar net weten waar je moet zijn. Jeanette Kram is gecertificeerd coach en Jeannette Meersma is MFN Register Mediator. Samen zijn ze gespecialiseerd in schuldhulpverlening voor ondernemers. Voor meer informatie zie www.kramenmeersma.nl. 
Wilt u vrijblijvend contact over uw situatie? Kram en Meersma houden elke maandag- en woensdagochtend van 9:00 – 12:00 uur een gratis inloopspreekuur in De Drentse Zaak.

 Share