Waarom is het toch zo druk op die achteraf-weg? Waarom koersen fietsers en automobilisten zo doelbewust op die grote schuur midden in het land af? Wie z’n nieuwsgierigheid volgt, komt bij het oudste blauwe bessenbedrijf van Europa uit.
Jubileum
Ooit begonnen als klein bedrijfje in 1923 is het nu een bedrijf van 10 hectare groot met daarop 40.000 goudmijntjes: de struiken waar de bessen aan groeien. Eigenaars Rik en Geppie Harmsma vieren dit jaar een jubileum. Het is precies tien jaar geleden dat ze Friesland verlieten om in Drenthe het blauwe bessenbedrijf over te nemen.
Blauwe bessen
In het buurtschap Meesterswijk bij Bovensmilde begonnen ze samen met hun kinderen aan een nieuw leven. “Het lijkt inderdaad op Ik vertrek”, zegt Rik lachend. “We hadden een klein beetje bessen-ervaring, dus het was best spannend om ons werk op te geven om ons op iets totaal anders te storten.” Nu, tien jaar later, kijkt hij glimlachend terug op die begintijd. Want zie ze nu eens hier zitten: meters en meters rijen bessenstruiken, een huis waar de wind rondom kan waaien en het uitzicht reikt tot aan de horizon plus een net compleet opgeknapte historische schuur. Daar worden de bessen uitgezocht, gekoeld en verkocht.
“Als we ergens voor gaan, dan ook helemaal”, zegt Geppie. “We hebben misschien een week vakantie in het jaar, maar we hebben prachtig werk.” Ook al zijn ze afhankelijk van het weer. De vorst van vorig jaar staat nog in hun geheugen gegrift: weg oogst. Ook al moeten ze het hebben van de twee topmaanden per jaar, juli en augustus. Het kan niet anders dan dat zowel Rik als Geppie verliefd zijn geworden op de blauwe bes. En dat is ook zo. “Het liefst ga ik ‘s morgens om een uur of zeven langs de struiken. De bessen zijn nog koel van de nacht. Ik pluk een handvol en eet die gelijk op. Dan ben ik een gelukkig mens.”
Plukvers
Er zijn pakweg 200 soorten blauwe bessen. In Meesterswijk telen ze rond de twintig rassen. Bessen die vroeg rijpen, bessen die laat rijpen, zoete bessen, frisse bessen, vlezige bessen en supersappige bessen. Het overgrote deel gaat naar de veiling en komt in winkels in heel Europa te liggen. Een deel van de bessen gaat naar yoghurt- en toetjesfabrikanten. De gekneusde bessen zijn in sappen het best op hun plek.
De resterende 5% wordt in Meesterswijk aan particulieren verkocht. En in de winter? Geen nood. De bessen laten zich uitstekend (droog) invriezen. “Er zijn mensen die speciaal een vriezer hebben aangeschaft om de winter door te komen. In de zomer kopen ze tachtig kilo bessen die ze dan invriezen.” Puur sap drinken kan ook, dat heeft dezelfde positieve eigenschappen als de bessen zelf.
Blauwe bessenbedrijf Harmsma
Meesterswijk 6
Bovensmilde
06 – 5778 8277
0592 – 413090
www.blauwebessenbedrijf.nl
Tijdens de oogstperiode dagelijks geopend van 08.00 tot 20.00 uur, alleen op zondag gesloten.
Bron: Gezondheid&Co