Ludo Mennes: een trotse ondernemende bankier

23/04/2019

Ludo Mennes is vanaf februari de nieuwe directeur van de Rabobank Assen en Noord-Drenthe. Mennes is geen onbekende in Assen. Hij was verantwoordelijk voor de particuliere tak tot hij vorig jaar vertrok naar de Rabobank Noordoostpolder-Urk om directeur te worden. Nu is hij weer terug op het oude nest in de functie van directievoorzitter. “Of ik Assen mistte? Haha, ik had het prima naar mijn zin in de polder, maar het voelt goed om weer terug te zijn.”

Mennes begon zijn carrière als bankier bij de ABN-AMRO. Voordat hij bij de Rabobank terechtkwam werkte hij het nog twee jaar als ZZP-er. Die ervaring komt nu wel van pas. “Ik heb ervaren hoe het is om weinig te verdienen. Ik heb ook ontdekt dat ik een ondernemend iemand ben. Het was een mooie tijd, maar ik maakte voor mijn gezin de keuze voor meer stabiliteit.”

Idealistisch

“Ik probeer mijn mensen ook duidelijk te maken dat ze het hier goed hebben en dat we ons bewust moeten zijn van onze positie als bankier. Wij hebben wel eens de neiging om zaken vanuit ons eigen perspectief aan te vliegen. De kunst is juist om als bankier de taal van de ander te verstaan en je te kunnen verplaatsen in de positie van de ondernemer. Ik weet hoe het is als je facturen niet betaald worden. In mijn twee jaar als ZZP-er ontmoette ik vrijwel alleen maar positivo’s die denken in kansen. Een bankier denkt vooral in risicobeheersing. Ik ben een ondernemende bankier en benader dingen vanuit een ander perspectief. Soms misschien wat idealistisch, maar als ik ergens in geloof dan maak ik mij daar ook hard voor.”

Klantenbedrijf

“Wij zijn als bank soms in staat om dromen van onze klanten te verwezenlijken. Dat vind ik mooi en bijzonder. Wij onderscheiden ons niet met onze producten van andere banken, maar wel met ons gezicht. Aandacht leidt tot vertrouwen. Mijn doel als directeur met de Rabobank Assen en Noord-Drenthe is om een echt klantenbedrijf te worden. Wij roepen wel dat wij klantgericht zijn, maar zijn dat niet altijd. Soms beperkt door systemen of door regelgeving. Wij zitten in een lastige sector met toegenomen wet- en regelgeving, maar daar moeten wij wel een weg in vinden.”

Bankier

“Wij zijn als coöperatie opgericht vanuit de samenleving. Daarom zijn wij anders, dichtbij en maatschappelijk betrokken. Dat omarmen wij door dingen mogelijk te maken. Wij geven elk jaar 1 miljoen euro terug aan de samenleving met sponsoring en donaties. Soms heel basaal door een geldelijke vergoeding, vaak ook door mee te werken aan initiatieven. Alles  met als doel om samen Drenthe sterker te maken. Ik geloof in het coöperatieve karakter van de bank en ik ben, ondanks alles wat er over de sector wordt gezegd, trots om hier bankier te mogen zijn!”