Manter: een regionale speler op het wereldtoneel

22/03/2021

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit ondersteuning hebben gehad van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is ermee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: Manter International B.V. uit Emmen.

Manter ontwikkelt en fabriceert weeg- en verpakkingsmachines voor verse aardappelen en voor groente- en fruitsoorten. Daarnaast biedt Manter maatoplossingen voor andere weeg-en verpakkingsproblemen. De door het bedrijf ontwikkelde machines worden ook gebruikt voor verwerkte producten als diepgevroren vis, vlees of diervoer. “Wij maken de beste weeg- en verpakkingsmachines”, begint commercieel directeur Michiel Eilander enthousiast. “Dat doen we inmiddels met een team bestaande uit meer dan honderd mensen. Onze machines gaan de hele wereld over. Wij exporteren negentig procent van onze installaties en hebben afnemers op alle continenten.”

Innovatie

Een deel van de fabricage gebeurt inmiddels bij een dochteronderneming in Polen, maar de assemblage en de volledige engineering gebeurt in Emmen. “Zowel de mechanische ontwikkeling, als de elektronische- en de softwareontwikkeling doen we in eigen huis”, legt Eilander uit. “Onze klanten hebben steeds meer behoefte om hun processen te optimaliseren. Doordat onze machines meer en meer gegevens produceren en inzichtelijk maken, dragen wij bij aan een hogere efficiëntie bij een verpakkingsbedrijf. Wij zijn behoorlijk innovatief op het gebied van machineontwikkeling en lopen ook voorop als het gaat om het aanleveren van dergelijke informatie.”

Ik Ben Drents Ondernemer

Eilander bekent dat hij altijd wat sceptisch was over initiatieven als Ik Ben Drents Ondernemer. “De overheid loopt mijns inziens niet voorop als het gaat om het bevorderen van export, maar toen Wibo (van Wier, ondernemersadviseur IBDO, red.) ons belde ben ik wel het gesprek aangegaan. We hadden een goed gesprek waarin Wibo ons heeft geholpen met echt bruikbare en praktische tips. Vooral op het gebied van subsidiemogelijkheden. Daarnaast bracht hij ons in contact met een aantal buitenlandse bedrijven uit zijn netwerk waar ook verkoop uit is voortgevloeid. Verder gaan we binnenkort het door Ik Ben Drents Ondernemer aangeboden Smart Industry Assessment volgen om nog meer inzicht te krijgen in waar wij als bedrijf staan op gebieden als cybersecurity, productietechnologie en duurzaamheid. En wie weet wat daar nog uit volgt.”

Groei

Manter vierde afgelopen jaar het 25-jarig bestaan. In 1995 begonnen Herman Wehkamp en Peter Lenferink het bedrijf in een huurloods aan de rand van Emmen. Al snel verhuisde Manter naar de locatie aan de Phileas Foggstraat waar het pand meegroeide met het bedrijf. Dit jaar wordt nog eens 2100m2 extra opgeleverd. “Wij groeien nog elk jaar”, vervolgt Eilander. “De afgelopen vijf jaar is onze omzet weer verdubbeld.”

Drenthe

Maar de ambities blijven: “Wij zijn een regionale speler op het wereldtoneel. We willen stabiel en gezond groeien. We doen het netjes voor onze klanten en leveren oplossingen waar we zelf achter staan. Drentse nuchterheid draagt daaraan bij. Drenthe biedt ons ook de ruimte om te kunnen groeien. Zowel in vloeroppervlakte als in personeel. We kunnen hier natuurlijk niet onbeperkt groeien, maar ik ben ervan overtuigd dat wat er ook gebeurt in de toekomst, ons hoofdkantoor hier gevestigd blijft.”

Wibo

Ook de grens over?

Wil jij ook eens in gesprek met Wibo van Wier? Onze themaspecialist export en internationalisering is te bereiken via wibo@ikbendrentsondernemer.nl.