Mooi Verknooid Ruinerwold – Angst voor fouten staat vernieuwing in de weg

16/01/2020

Onder de titel ‘Mooi Verknooid’ organiseerden Ruinerwold Onderneemt en Ik Ben Drents Ondernemer woensdag 15 januari een bijeenkomst die geheel in het teken stond van fouten maken. Café Zalencentrum Centraal in Ruinerwold was decor voor deze inspirerende bijeenkomst waar ruim honderd ondernemers op af kwamen. Conclusie van de avond: Fouten maken mag en biedt kansen. Of zoals een van de aanwezige ondernemers aan het eind van de avond concludeerde: “Ervaring is niet te koop, maar fouten maken kost geld en levert ervaring op.”

Sinds een aantal jaren worden met enige regelmaat bijeenkomsten met als titel Screw Up georganiseerd waarin het maken van fouten wordt ‘omgedacht’ naar iets positiefs. Met dank aan het Huus van de Taol is voor deze bijeenkomsten een Drentse equivalent bedacht: Mooi Verknooid. De eerste bijeenkomst onder deze titel was woensdag avond 15 september in Ruinerwold. Naast een welkom van René Burgwal (voorzitter Ruinerwold Onderneemt), een toelichting op de avond van Johannes Postema namens Ik Ben Drents Ondernemer, en een live interview met gedeputeerde én ondernemer Henk Brink vertelden twee ondernemers hun ‘foute’ verhaal. Na de pauze gingen de aanwezigen in groepen met elkaar in gesprek over het onderwerp.

Verknoeien komen we overal tegen. Denk aan de vermeende kaping op Schiphol veroorzaakt door het foutief indrukken van een knopje, denk aan de perikelen rondom de kinderopvangtoeslag bij de belastingdienst. Zo zijn er tal van voorbeelden. Maar wat is ‘fout’ eigenlijk? Niet goed? Voor verbetering vatbaar? Balen? Kost geld? Fouten maken wordt vaak gezien als iets negatiefs, het een onderwerp waar we niet makkelijk over praten, maar fouten maken is ook leerzaam. Een alternatieve omschrijving van fout is: ‘Een situatie die leidt tot een onbedoelde uitkomst’. Je moet van A naar B maar komt bij C uit. Door fouten te maken leer je op een andere manier kijken. Je kunt ervan leren, je kunt foute ervaringen delen. Je moet niet bang zijn om fouten te maken. De enige manier om tot nieuwe dingen te komen is door fouten te mogen maken. Angst voor fouten staat vernieuwing in de weg.

Henk Brink gaf toe regelmatig fouten te hebben gemaakt. “Meer dan me lief is, maar ondernemen is risico nemen.” Volgens Brink zit er wel verschil het maken van fouten als ondernemer en in de politiek. “Als ondernemer wil je vooruit en moet je niet te veel achteromkijken. In de politiek vindt wel altijd een afrekening plaats. Ik zie in de politiek ook steeds meer risicomijdend gedrag.”

Serge de Mul van Ultraware in Assen biechtte op veel te lang gewacht te hebben met een belangrijke beslissing: “Uit angst een foute beslissing te nemen ik deze steeds uit, maar nadat ik de knoop had doorgehakt kreeg ik het gevoel als of de kurk van de fles was. Mijn energie begon weer te stromen en ik kon weer bezig zijn met mijn bedrijf in plaats alleen werkzaam te zijn in mijn bedrijf.”

De makers van de succesvolle game Angry Birds maakten eerst zo’n vijftig games die helemaal geen succes werden. De post-it briefjes zijn ontstaan doordat de ontwikkelde ‘sterke’ lijm helemaal niet zo sterk bleek te zijn. Columbus ging de ‘foute’ kant op en ontdekte Amerika. Viagra zou een medicijn voor hartproblemen zijn, maar bleek een goed middel voor een ander probleem.

Arthur Bos van Spectrum Brands uit Coevorden had een ander ‘fout’ verhaal. “Ons orderniveau moest flink worden opgeschroefd. Een ambitieuze opdracht waar nogal wat bij kwam kijken. Een uitdaging die eigenlijk niet haalbaar was. Dat bleek ook. De eerste dag na de aanpassingen liep alles perfect, maar toen we de capaciteit naar het gewenste niveau opschroefden kwam er geen output en er was geen back-upplan. Op dat moment kon ik niet bedenken dat ik hier iets van zou leren. Inmiddels wel. Ik heb geleerd om voet bij stuk te houden. Op dit moment voeren we weer de discussie over een uitbreiding. Deze ervaring is het beste argument om te laten zien wat wel én ook wat niet mogelijk is.”

Fouten horen bij het innovatieproces en leiden soms juist tot verrassende uitkomsten. Maak fouten bespreekbaar. Anderen kunnen daarvan leren. Focus op afhandeling en oplossing en niet op schuld. Zoek naar mogelijkheden om te experimenteren. Wil jij samen met onze adviseurs zoeken naar deze mogelijkheden? Ze komen graag bij je op de koffie!

Koffie drinken