Nederlandse expertise op cybercongres Tokio

25/10/2017

In aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020 is Japan op zoek naar expertise van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van cybersecurity. Eerder troffen Nederlandse en Japanse partijen elkaar al op 2 evenementen. Hier versterkten zij hun samenwerking door kennis en expertise uit te wisselen.

Symposium over Cybersecurity

Het IA-netwerk Japan organiseerde op dinsdag 3 oktober een symposium op de Nederlandse ambassade in het kader van het Partners for International Business-programma (PIB) met Japan op het terrein van cybersecurity. Een consortium van 8 Nederlandse partijen gaat de Japanse industrie helpen met het beveiligen van hun digitale infrastructuur. Bij het symposium waren vertegenwoordigers van grote Japanse bedrijven en uit de industrie aanwezig.

Cyber3 conferentie over Cybersecurity

Aansluitend vond op 5 en 6 oktober de jaarlijkse Cyber3 conferentie over cybersecurity plaats in Tokio. De conferentie werd georganiseerd met steun van de Nederlandse ambassade in Japan. De focus van het evenement lag op de toename van onze digitale verbondenheid door de opkomst van het Internet of Things (IoT) en andere internetdiensten.

De toename van het aantal verbonden apparaten met internet maakt wereldwijde cybercrime en cyberaanvallen steeds eenvoudiger. Een voorbeeld daarvan is de grootschalige ‘Wannacry’ ransomware-aanval eerder in 2017, waarvan wereldwijd duizenden bedrijven en overheidsinstellingen slachtoffer zijn geworden.

Sprekers op de conferentie waren onder meer de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in Japan, en een voormalig directeur van de Amerikaanse National Security Agency (NSA).

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Japan verwacht dat het tijdens en in aanloop naar de Olympische Spelen slachtoffer kan worden van cyberaanvallen op belangrijke (digitale) infrastructuur. Japan breidt daarom zijn kennis en expertise op dit terrein uit en zoekt hierbij nadrukkelijk internationale samenwerking. Japan heeft hiervoor ook Nederland in het vizier. Nederlandse partijen zoals SecurityMatters, Compumatica, Redsocks, Alliander werken in het kader van PIB al enige tijd aan het verzilveren van deze kansen.

Meer informatie

Voor meer informatie en vragen over innovatie in Japen neemt u contact op met het IA-netwerk Japen.

Jan-Hein Chrisstoffels
Innovatie Attaché Tokio
E: info@hollandinnovation.jp

Innovatie Attaché Netwerk

Het IA-Netwerk verbindt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken kennis over internationale innovatieve ontwikkelingen en daaraan gerelateerde trends aan Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en overheden.