Ondernemen in Drenthe 14-6-2019

17/06/2019

Het centrum van Hoogeveen gaat flink op de kop. De Hoofdstraat en het Kerkplein krijgen een facelift. Een mooi plan volgens horecaondernemer Heinri Schonewille. Hij heeft er net zijn nieuwe zaak geopend.

Marron heet het Grand Café. Vernoemd naar de kastanjeboom die ooit in de tuin stond van de familie Pet. Op de plek waar nu net café en appartementen staan, was vroeger het pand van uitgever Pet te vinden. Schonewille werkt al 22 jaar samen met zijn vrouw in de horeca. En sinds kort zijn zijn twee kinderen ook toegetreden tot het bedrijf. Samen hebben ze nu twee zaken onder hun hoede. Grand Café Marron heeft een beetje een Franse stijl.

Voor Jolanda Howell uit Hoogeveen breken drukke tijden aan. Als startende ondernemer moet ze zich een plaats in de markt veroveren. Howell helpt ondernemers met ‘groene ogen’ naar hun bedrijf te kijken. Dat kan zijn op het gebied van duurzaamheid. Maar ook in de vorm van een kantoor waar planten staan. Of een binnentuin waardoor de werkplek de medewerkers meer energie geeft.

Henk van den Berg is met zijn bedrijf Xenergy actief in de hele wereld. “We onderhouden gasturbines, stoomturbines en compressors. En dan vooral op raffinaderijen. De meeste zijn groot. Zo’n tien meter lang en honderd ton zwaar.” Inmiddels werken er zo’n vijftig mensen. Tegenwoordig kijkt hij ook naar de mogelijkheden van waterstof.