Ondernemen in Drenthe

23/04/2019

Presentator Andries Ophof is het gezicht van het RTV Drenthe programma ‘Ondernemen in Drenthe’. Wat begon onder de titel ‘Ondernemend’ als initiatief van RTV Meppel groeide in ruim twee jaar tijd uit tot een samenwerking tussen die lokale omroep, de ondernemersfabriek Drenthe, de provincie Drenthe en RTV Drenthe. “Er gebeurt hier zoveel op economisch gebied, alleen gebeurt dat veelal achter de gevels.”  

In veel lijstjes bungelt Drenthe steevast onderaan. “Flauwekul”, vindt Ophof, “Drenthe is heel ondernemend en er worden hier heel veel ideeën ontwikkeld. Dat laten wij met Ondernemen in Drenthe juist zien.”

Bananen en super-de-luxe jachten

Er zijn voorbeelden te over geeft Ophof aan. “Betech uit Hoogeveen maakt zes kilo aan onderdelen voor de nieuwe elektrische Mercedes EQ. VDH in Roden maakt en levert wereldwijd koelsystemen voor de bananenindustrie. Ook maken ze koelsystemen voor super-de-luxe jachten. Een tiental oud-medewerkers van Ericsson ontwikkelt gehoorapparaten op basis van bluetooth-technologie. Er gebeurt zoveel in Drenthe. Het hele Emmtec-terrein in Emmen barst van de innovatieve ondernemingen!”

Passie

Omdat Ophof bij de regionale omroep economie in zijn portefeuille heeft bleek hij de geschiktste kandidaat om het programma te presenteren. “En ik vind het ook mooi om te mogen doen. Ik vind het interessant om te zien wat ondernemers doen en wat voor passie ze hebben. Ik kan me daar ook wel in inleven, maar of ik zelf een goede ondernemer zou zijn betwijfel ik.” Om er lachend aan toe te voegen: “Misschien wel, maar dan moet ik wel wat commerciëler gaan denken.”

Geen bla bla

Er bestaat wel degelijk een Drentse ondernemersmentaliteit vindt Ophof: “Zeggen wat je doet, en doen wat je zegt. Als we een afspraak maken komen we die na. Niet morren en zeuren. Geen bla bla. In Amsterdam hebben ze het over hun ‘bussiness, hier zeggen we gewoon ‘ons bedrijf’.

Geen reclameshow

Ophof doet de volledige redactie van het programma, bedenkt onderwerpen en regelt de gasten. “Soms komen mensen zelf met een onderwerp, maar dat kan niet altijd. We blijven een publieke omroep en het moet geen reclameshow worden.” De afleveringen van Ondernemen in Drenthe worden elke vrijdagmorgen afwisselend opgenomen op verschillende locaties. Vaak in een van de vestigingen van de Ondernemersfabriek Drenthe, maar ook regelmatig op locatie. “Onze apparatuur zetten we in een uurtje op. Daar zijn we heel efficiënt in geworden.”

Jongeren

“Of er nog wat te wensen over is? Jazeker. Ik wil graag meer bij bedrijven binnen kijken. Een andere wens is om meer jongeren in de uitzendingen te hebben. We horen vaak dat jongeren wegtrekken uit Drenthe, maar er zijn ook jonge ondernemers die blijven. Dat vind ik mooi om te brengen. Een onderwerp dat al op de planning staat is ‘waterstof’. Groningen profileert zich als waterstofprovincie, maar het Drentse Resato maakt al systemen om onder hoge druk waterstof op te slaan en exporteert die naar tachtig landen. Ook schenken we binnenkort aandacht aan nieuwe innovaties in de landbouw, zoals 5G. Ach, er gebeurt hier nog zoveel op economisch gebied. De essentie van Ondernemen in Drenthe is om dat te laten zien. We gaan nog wel even door!”

Ondernemen in Drenthe is iedere vrijdagavond te zien op TV Drenthe, online op www.rtvdrenthe.nl en via de RTV Drenthe App.