Brazilië

Handelsinformatie Brazilië

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Brazilië en over de Braziliaanse economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en het CIA World Factbook.

Handelscijfers Nederland - Brazilië

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Brazilië in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Bekijk het rapport Handelscijfers Nederland en Brazilië (pdf), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Braziliaanse economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

 

Do's en Dont's in Brazilië

Brazilianen zijn gastvrij, spraakzaam, openhartig en houden van een grapje. Met een glimlach op de lippen heeft u al een voorsprong.

Oogcontact is belangrijk in gesprekken, dit straalt vertrouwen en interesse uit. De Brazilianen zijn altijd zeer enthousiast als u uw producten voorstelt. Dit kan niet (altijd) geïnterpreteerd worden alsof de verkoop al gesloten is.

Taal

De officiële taal van Brazilië is Portugees. Het overgrote deel van de bevolking spreekt slecht tot geen Engels.

Zakelijke bijeenkomsten

Brazilianen zijn niet altijd stipt op tijd; verwar dit niet met onbeleefdheid. In Brazilië ligt de nadruk op persoonlijke relaties. Het eerste kwartier van een bijeenkomst wordt vaak besteed aan small talk. Dit is een belangrijk onderdeel van de vergadering. Vergaderingen worden vaak onderbroken en het kan dat er ineens iemand bij komt zitten zodat sommige zaken moeten worden herhaald.

Communicatie

Het gebruik van titels zoals Doutor of Professor is gebruikelijk in de zakenwereld. Wanneer een dame uw gesprekspartner is en u kent haar wat beter, dan is Dona gevolgd door de voornaam van toepassing. In andere gevallen gebruikt u Senhor of Senhora. Brazilianen zijn flexibel en passen zich gemakkelijk aan. Een toepasselijke Braziliaanse term is de bekende 'jeitinho brasileiro', waarmee bedoeld wordt dat er altijd wel een manier te vinden is om een probleem op te lossen.

Hiërarchie

Het bedrijfsleven is hiërarchisch en bureaucratisch ingesteld. Niet iedereen heeft beslissingsbevoegdheid, de hoogste in rang beslist. Een doorsnee medewerker stelt zich bescheiden op. De bureaucratie is enorm groot, een foute letter in een contract kan maanden oponthoud beteken. Biedt nooit smeergeld aan om bureaucreatie te omzeilen. Er wordt namelijk enorm gelet op buitenlandse ondernemers.

Eten en drinken

Brazilianen eten 2 keer per dag warm, de lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. 's Avonds wordt een kleinere warme maaltijd gegeten. Het nationale gerecht is 'feijoada'. Verder zijn 'churrasco' (barbecue) en 'salgados' (gefrituurde snacks) populair. Er wordt veel koffie gedronken en 'caipirinha' is de nationale alcoholische drank.

Relatiegeschenken

Geef kleine geschenkjes. Dure geschenken worden gezien als omkoping.

Zakelijke gebruiken

Afspraken worden maximaal 2 weken van te voren vastgelegd. Om een goede zakenrelatie op te bouwen moet u minstens een drietal bezoeken afleggen. Daarna is minimaal één keer per jaar voldoende. U dient te beschikken over een enorme dosis geduld, het werktempo ligt laag en er wordt inefficiënt gewerkt. Mocht u een presentatie geven hou er dan rekening mee dat de presentatie belangrijker is dan de inhoud, maak het persoonlijk.

Innovatie Attaché Netwerk Brazilië

De Braziliaanse economie groeit hard en er wordt flink geïnvesteerd in technologie en wetenschap. Het aantal onderzoekers neemt toe en Braziliaanse topuniversiteiten stijgen op de wereldranglijsten.

Brazilië heeft in innovatie nog een achterstand ten opzichte van Europa, de Verenigde Staten (VS) en Azië, maar die wordt snel kleiner. Om de ontwikkelingen in Brazilië goed te kunnen volgen heeft het IA-netwerk een vestiging in São Paulo.

Publicaties

Contact

Consulate General of the Kingdom of the Netherlands
Netherlands Office for Science & Technology
Avenida Brigadeiro Faria Lima, 1779 - 3. Floor
Jardin Paulistano
01452-001 São Paulo SP

Petra Smits
T +55 11 3811 3307
E petra.smits@minbuza.nl

Ernst-Jan Bakker
T +55 11 3811 3310
E ernstjan.bakker@minbuza.nl

Rens Koele
T +55 11 3811 3300/3320
E rens.koele@minbuza.nl

NBSO

Belo Horizonte
Rua Sergipe 1167, Ed. Sibelius, sala 1502
30130-171 Savassi, Belo Horizonte - MG
Phone number: +55 51 3378 1144
E-mail: info@nbso-brazil.com.br

Chief Representative
Mr. Remon Daniel Boef
Phone number: + 55 31 99262 0086
E-mail: rdboef@nbso-brazil.com.br

Deputy Representative Belo Horizonte
Mr. Willem Moraal
Phone number: + 55 31 99262 0113
E-mail: wmoraal@nbso-brazil.com.br

Porto Alegre
Av. Carlos Gomes, 222, 8º andar /
Business Center, 90480-000, Porto Alegre - RS
Phone number: +55 51 3378 1144
E-mail: info@nbso-brazil.com.br

Chief Representative
Mr. Richard Jan Hisko Posma
Phone number: +55 51 3378 1144
E-mail: rposma@nbso-brazil.com.br

Deputy Representative Porto Alegre
Ms. Lucila Raquel Almeida
Phone number: + 55 51 3378 1144
E-mail: lucila.almeida@nbso-brazil.com.br

Consultant Porto Alegre
Mr. Luiz Bueno Freitas Filho
Phone number: + 55 51 3378 1144
E-mail: lbuenoff@nbso-brazil.com.br