Congo-Kinshasa
Handelsinformatie Congo-Kinshasa
Voor informatie over de handel tussen Nederland en Congo-Kinshasa en over de economie van dit Afrikaanse land kunt u verschillende bronnen gebruiken.
Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB).
Handelscijfers Nederland - Congo-Kinshasa
U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Congo-Kinshasa in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:
Handelscijfers via TradeMap
Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.
Economie Congo-Kinshasa
- U vindt informatie over de economie van Congo-Kinshasa op de website van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB).
- Een economisch rapport over Congo-Kinshasa staat op de website van African Economic Outlook.
- U vindt economische statistieken in het CIA World Factbook.
- De Verenigde Naties biedt allerlei statistieken over de economie van Congo-Kinshasa.
Verdragenbank
Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.
Meldpunt handelsbelemmeringen
Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.
Do's en Dont's in Congo-Kinshasa
Wilt u zakendoen in Congo-Kinshasa? Lees dan de onderstaande tips.
Reisadvies
Informeer u over de situatie in Congo-Kinshasa en lees het actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Afspraken
Probeer ruim van tevoren uw afspraak te bevestigen. Kom op tijd op uw afspraak, zeker in de private en educatieve sector.
Omgangsvormen
In Congo-Kinshasa zijn de omgangsvormen meer formeel, beleefd en minder direct, zoals in België en Frankrijk. Schud de hand van de aanwezige mannen en vrouwen tijdens de eerste zakelijke ontmoeting en bij het afscheid. Gebruik tijdens het gesprek niet de voornaam van uw gesprekspartner. U doet dit pas nadat uw relatie aangeeft dat dit mag. 'Monsieur', 'Madame' of 'Mademoiselle' zijn de gebruikelijke aanspreekvormen.
Begin een gesprek eerst met positieve opmerkingen over het gebied, werk of kantoor. Later in het gesprek kunt u naar de familie vragen. Het kan zijn dat uw Congolese zakenpartner dit niet op prijs stelt. U merkt dit direct, omdat uw zakenpartner de vraag beleefd zal omzeilen.
Praten over werk wordt gewaardeerd. Vermijd onderwerpen als politiek, oorlog en etniciteit bij het eerste contact, tenzij uw Congolese zakenpartner erover begint. In dit geval kunt u vragen wat er is gebeurd. U doet er goed aan om vervolgens uw sympathie uit te spreken.
Relatie opbouwen
Een professionele relatie opbouwen is belangrijk. Na de normale formaliteiten kunt u vrij snel overgaan tot zakendoen. Het is nuttig een goede persoonlijke relatie te onderhouden. Dit kan voordelig zijn voor toekomstige transacties.
Kleding
Ga netjes gekleed. Stropdassen mogen gedragen worden. Jeans zijn niet aanvaardbaar. Een lichtgekleurd pak is voor de mannen prima. Congolese vrouwen dragen pagnes (traditionele rok) met een bijpassende blouse. Buitenlandse vrouwen dragen een nette jurk of lange rok.
Taal
De officiële taal is Frans. Daarnaast worden er verschillende lokale talen gesproken, zoals Lingala, Swahili, Tshiluba en Kikongo.
Exportregels Congo-Kinshasa
Gaat u goederen exporteren naar Congo-Kinshasa? Hou dan rekening met invoerrechten en stuur de juiste documenten mee.
Voor een overzicht van documenten, procedures en formaliteiten bij export, kunt u terecht bij de Market Access Database ('Procedures and formalities'). Bekijk voor meer informatie de video over de Market Access Database.