Curaçao

Handelsinformatie Curaçao

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Curaçao en over de Curaçaose economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en het CIA World Factbook.

Handelscijfers Nederland - Curaçao

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Curaçao in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Curaçaose economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in Curaçao

Uiterlijk is belangrijk voor de inwoners van Curaçao. Ook in hun vrije tijd zien de Curaçaoënaars er verzorgd uit. Door de kleine gemeenschap in het land is de (jeugd)werkeloosheid een probleem.

Taal

Het Papiaments is de officiële taal van het land. Toch zijn Nederlands en Engels de meest gesproken talen.

Zakelijke bijeenkomsten

Formele kleding is verplicht tijdens een bespreking. De mannen dragen een pak met overhemd. Vrouwen dragen een jurk met bijpassende blouse. Op tijd komen voor een bespreking is belangrijk. Maar verwacht dit niet van de tegenpartij. Een kwartier vertraging is normaal. Mensen uit Curaçao doen ontspannen hun zaken. Een vergadering begint vaak met sociale onderwerpen.

Communicatie

Iedereen kent elkaar op Curaçao. Het is hierdoor gebruikelijk elkaar te begroeten en onbeleefd om dit niet te doen.

Hiërarchie

Beslissingen worden genomen door de baas. Maar niet voordat er is overlegd met de werknemers.

Eten en drinken

De keuken van Curaçao is een smeltkroes van verschillende culturen. Specialiteiten zijn Sopi Mondogo (ingewandensoep), funchi kun piska (maïs-visgerecht) en de Pan Bati een soort pannenkoek van maïs die bij de warme maaltijd wordt gegeten.

Relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn niet verplicht, maar worden wel gewaardeerd. Vooral pennen zijn geliefd.

Zakelijke gebruiken

Curaçaoënaars durven geen nee te zeggen. Met een dominante opstelling lukt het niet om iets te bereiken. Bij grote contracten is het gebruikelijk deze door zowel de Eilandsraad als de Landsregering goed te laten keuren.

Exportregels Curaçao

Gaat u goederen exporteren naar Curaçao? Houd dan rekening met invoerrechten en stuur de juiste documenten mee.

Invoerrechten en documenten

Op de website van de Douane Curaçao vindt u meer informatie over documenten, vergoedingen, vrijstellingen en vergunningen die nodig zijn bij de invoer of uitvoer van goederen of diensten.

Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong. Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de Kamer van Koophandel via 088 585 15 85.

Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer praktische informatie over:

  • diverse soorten exportdocumenten, zoals T2F, T2L, T2LF, T2, T1, carnet TIR, NCTS, Enig Document, UGD en ATA-carnet.
  • incoterms®
  • certificaten, zoals CITES-certificaat, gezondheidscertificaat, veterinair certificaat, fytosanitair certificaat, inspectiecertificaat en analysecertificaat.

Voordat u gaat exporteren is het ook aan te raden om een goed exportplan op te stellen. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportplan.

Contracten

Contracten zijn niet verplicht, wel handig. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt. Op de website Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.

Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.

Tijdelijke invoer

Voor tijdelijke in- en uitvoer van goederen kunt u gebruikmaken van een ATA-carnet. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures. U betaalt geen btw, invoerrechten of borgsommen. Een ATA-carnet is 1 jaar geldig.

De aanvraag van een ATA-carnet doet u bij de Kamer van Koophandel (KvK). U kunt het carnet gebruiken bij de tijdelijke in- en uitvoer van bijvoorbeeld reclamemateriaal, bepaalde gereedschappen en muziekinstrumenten. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt per land. U vindt de toepassingsmogelijkheden op de landenlijst ATA-carnets (pdf).

Nederlandse instanties

In Nederland geeft een aantal organisaties export- en keuringscertificaten af. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste instanties. Informeer altijd bij de instantie of en welke certificaten u nodig heeft.

InstantiesOnderwerpenCertificaat of keurmerk
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NVWA  Levensmiddelen, non-foodproducten,
dieren en dierlijke producten en planten
Exportverklaringen en certificaten van vrije verkoop
(
‘free-sale’ certificaten)
Het Centrale Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden
in de Zuivel (COKZ)
ZuivelproductenExportcertificaten voor Nederlandse zuivelproducten
FarmatecFarmaceutische productenExportcertificaat voor farmaceutische producten of een
in- of uitvoerontheffing opiaten
De Bloembollenkeuringsdienst (BKD)BloembollenKwaliteits- en quarantaine-aantastingen en keuring van
de import- en export
Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB)Verse groenten en fruitImport- en exportinspectie van verse groenten en fruit
De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK)Zaaizaad en pootgoedKeuring zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen
NaktuinbouwTuinbouwproductenControle kwaliteit van tuinbouwproducten voor de export
RVO.nl en NVWA
Mest
Documenten bij export van mest