Duitsland

Handelsinformatie Duitsland

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Duitsland en over de Duitse economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Infographic handel Duitsland - Nederland

Handelscijfers Nederland - Duitsland

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Duitsland in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Duitse economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in Duitsland

Wilt u zakendoen in Duitsland? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de zakelijke etiquette en gebruiken in Duitsland.

De zakencultuur in Duitsland is formeler dan in Nederland. Etiquette is belangrijk en tutoyeren uit den boze. Wel zijn de omgangsvormen in sectoren waar jongeren werken losser. Denk aan ICT bedrijven of de creatieve industrie.

Taal

De voertaal is Duits, vooral bij het traditionele midden- en kleinbedrijf. Als u Duits spreekt, wordt dat zeer op prijs gesteld. Duitsers zijn perfectionistisch en daardoor nog wel eens terughoudend om Engels te spreken. Bij schriftelijk Duits worden taalfouten niet getolereerd. Correspondentie moet in vlekkeloos Duits zijn opgesteld. Laat dit dan ook bij voorkeur aan erkende professionals over.

Zakelijke bijeenkomsten

Kom op tijd bij afspraken en plan een afspraak ruim op tijd. Mist u een afspraak dan kan dat gevolgen hebben voor uw relatie met uw zakenpartner. In de late namiddag afspreken is niet wenselijk. Duitsers leggen afspraken schriftelijk en bindend vast. Een conflict wordt minder snel in der minne geschikt. Ook neemt de Duitse zakenman eerder een advocaat in de arm.

Communicatie

Het eerste contact is vaak kort en formeel. Wanneer iemand zich voorstelt met een titel spreek hem dan aan met deze titel. Let op dat u de juiste titel gebruikt. Duitsers vinden titels belangrijk en hebben respect voor academische prestaties en de bijhorende status. Voornamen worden niet gebruikt tenzij de gesprekspartner dit aangeeft.

Hiërarchie

Voor Duitsers is hiërarchie erg belangrijk. Er is een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Privézaken worden niet besproken op de werkvloer.

Eten en drinken

Duitsers houden van lekker en goed eten en drinken, kwaliteit is belangrijk. Typische Duitse gerechten en lekkernijen zijn: Sauerkraut mit Eisbein und kartoffelstock, braadworst, curryworst, berlinerbollen, lebkuchen. Bier is de nationale drank. Duitsers hebben de gewoonte om tussen de middag warm te eten.

Relatiegeschenken

Kleine attenties meenemen is vanzelfsprekend als u uw zakenrelatie bezoekt. Zakelijke geschenken zijn niet gebruikelijk. Wie toch een gebaar wil maken neemt een klein geschenkje van goede kwaliteit mee.

Zakelijke gebruiken

Bij een zakelijke afspraak is formele kleding vanzelfsprekend. Duitsers zijn conservatief als het gaat om kleding en zakelijke gebruiken. Een grondige voorbereiding wordt verwacht en neem duidelijke  documentatie mee, bij voorkeur in het Duits. Verkoopt u een technisch product neem dan de technische specificaties mee.

Video: tips en trends zakendoen Duitsland

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft een video (YouTube) gemaakt waarin Nederlandse handelsexperts en ondernemers tips en trends uitwisselen over zakendoen in Duitsland.

Video Zaken doen in Duitsland

 

Innovatie Attaché Netwerk Duitsland

Wetenschap en techniek genieten een hoog aanzien in Duitsland, zowel bij het algemene publiek als bij beleidsmakers en ondernemers.

De overheid besteedt veel aandacht en geld aan wetenschap en innovatie. De hoogtechnologische industrie, met als belangrijkste sectoren automotive, machinebouw en elektrotechniek, draagt in belangrijke mate bij aan de innovatiekracht van Duitsland.

De vestigingen van het IA-netwerk in Berlijn en München volgen de technologische ontwikkelingen in Duitsland.

Publicaties

NBSO

Frankfurt
Friedrich Ebert Anlage 36
60325 Frankfurt am Main
Phone number: +49 69 244 333 133
E-mail: info@nbso-frankfurt.de

Chief Representative
Ms. Wanne Wiersinga
Phone number: +49 (0)176 1244 3311
E-mail:wanne.wiersinga@nbso-frankfurt.de

Deputy Representative
Ms. Amélie Speckenbach
Phone number:+49 176 1244 3322
E-mail:amelie.speckenbach@nbso-frankfurt.de

Hamburg
Stadthausbrücke 1-3
20355 Hamburg
Phone number: +49 40 37644 458
E-mail: info@nbso-hamburg.de

Chief Representative
Mr. Daniël Sonneveldt
Phone number: +49 1520 4269 451
E-mail: sonneveldt@nbso-hamburg.de

Deputy Representative
Ms. Patricia van der Werf
Phone number: +49 176 1244 3344
E-mail: vanderwerf@nbso-hamburg.de

Stuttgart
Kleiner Schloßplatz 13-15
D-70173 Stuttgart
Phone number: +49 711 870 38 550
E-mail: info@nbso-stuttgart.de

Chief Representative
Ms. Agaath Hulzebos
Phone number: +49 711 870 38 550
E-mail: hulzebos@nbso-stuttgart.de

Deputy Representative
Ms. Mirjam Mulder
Phone number: +49 1578 193 0326
E-mail: mulder@nbso-stuttgart.de